Kecskeméten van jövője a fiatal tehetségeknek – évértékelő

Kecskeméten van jövője a fiatal tehetségeknek – évértékelő

 

Egyre növekvő utánpótlásbázissal büszkélkedhetnek a Kecskeméti Sportiskola kézilabda-szakosztályánál. Vazul Zsolt honlapunknak elmondta, hogy a hírös városban nevelkedő fiataloknak van jövője helyben, ezért is csábító számukra, hogy itt folytassák karrierjüket.


 

Hogyan alakult az utóbbi év a KESI kézilabda-szakosztályánál? Milyen változások történtek?


– A tavalyinál többen járnak hozzánk kézilabdázni, egyre bővül az utánpótlásbázisunk, ami szerencsére nem csak mennyiségben, de minőségben is megnyilvánul. Már 87 igazolt fiú játékosunk van, tavaly ez a szám 71 volt. Szerencsére a lányoknál is elmondható ugyanez a tendencia. Mellettük több, még nem igazolt ifjú kézis, szivacskézis (kis alsósok, óvodások) van a táborunkban. A megnövekedett igény azt is jelentette, hogy több edzőt is kellett bevonnunk a munkába. Nem csak szakedzők, hanem erőnléti és gyógytornász trénerünk is van már. Az alulról történő építkezés az eredményekben is kezd megnyilvánulni.


A társasági adóból adható támogatások (TAO) mennyiben segítették a munkátokat?


– Óriási előrelépés, lehetőség volt ez számunkra, idáig nem látott összegeket tudtunk bevonni az utánpótlásba. A tárgyi és személyi feltételek javultak, az edzésmunkát hatékonyabbá tudtuk tenni, s ezáltal a létszám bővülése és a jobb eredmények elérése szemmel láthatóvá vált.


Melyik korosztály mondható a legeredményesebbnek?


– A kérdés jó, hiszen nem feltétlenül az eredményeket kell csak néznünk, hanem azt is, hogy milyen képességű, tehetségű játékosokat sikerült nevelnünk. Három fontos részre bonthatjuk a képzésünket. A piramis alján az a cél, hogy minél több gyerek ismerkedjen meg a kézilabdával, s büszkén mondhatjuk már, hogy óvodásokkal is foglalkoznak edzőink, méghozzá szivacskézilabdával. Az idősebb korosztályokban már komolyabb eredményeket is sikerült felmutatni, hiszen 2000-es csapatunk országos döntőt játszhatott. Az ifi csapatban vannak olyan játékosok, akik pár éven belül, reményeink szerint akár a felnőtt együttesben is bemutatkozhatnak.


Mik a jövőbeli tervek a szakosztálynál?


– Szeretnénk szélesíteni a bázisunkat a KESI-n belül, kiterjeszteni kapcsolatrendszerünket az iskolákkal, óvodákkal. További korcsoportokban kívánunk országos döntőket kiharcolni, meglévő értékeinket erősíteni, megtartani szeretnénk. A fő feladatunk még, hogy begyűjtsük a régióban a tehetségeket, hiszen Kecskeméten van jövőjük, van lehetőségük élvonalban játszani. A TAO segítségével egyre modernebb körülmények között tudunk készülni, megfelelő hátteret tudunk adni a nálunk nevelkedő gyerekeknek. Apró Ferenc vezetésével a KESI vezetősége megteremtette a feltételeket, hogy a lehető legjobb körülmények között készülhessünk hétről-hétre. Természetesen az intézmények vezetői is nagyon pozitívan állnak a sportághoz, a csapatokhoz, így nekik is köszönet jár. A távlati célok között szerepel, hogy évente minimum 1-2 játékost fel tudjunk küldeni az NB I-es csapathoz, akik már meghatározó szerepet tudnának betölteni.


Utoljára, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni edzőinknek, segítőinknek az egész éves munkát.


A szakosztály edzői és szakemberei: Apró Ferenc, Csergő József, Tóth Edmond, Vazul Attila, Anka Rita, Tarjányi Tamás, Nyúlné Nyíry Csilla, Móra Ferenc, Huszti Tiborné, Móra Ferenc.


További hír a szakosztály részéről, hogy július első hetében KESI Kézilabda Élménytábort szerveznek neves edzők, volt és jelenlegi válogatott játékosok részvételével a Messzi István Sportcsarnokban. További részletek hamarosan a KESI honlapján.

 

Kategória: Archív, Kézilabda