Nagy kedvvel végzik a Lánchíd Utcai Iskola diákjai az úszásoktatást

Nagy kedvvel végzik a Lánchíd Utcai Iskola diákjai az úszásoktatást

Együttműködési megállapodást kötött tavaly októberben a Hírös Sport Nonprofit Kft. a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolával, amely szerint az oktatási intézmény diákjai a mindennapos testnevelés keretein belül úszni tanulnak a gazdasági társaság által üzemeltetett Kecskeméti Fürdőben.

A 2017. június 15-ig szóló megállapodás értelmében, a hét meghatározott napjain az első tanórában folyik a gyerekek úszásoktatása.

Szenes Márton, a Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője a megállapodást egy első lépésnek szánja, és reméli, hogy folytatása is lesz. Ezzel azt a kiemelten támogatott célt segíti a Hírös Sport Kft., hogy minél több gyermek tanuljon meg úszni, majd egyre többen válasszák az úszást és a vízilabdát sportágukká.

Mészáros Katalin, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolájának tagintézmény-vezetője hangsúlyozta: az iskolájukba járó közel ötszáz gyermekből több mint kétszázan a sportiskolai rendszerben tanulnak. Az iskola fő profiljába, a kiemelt sportágak sorába remekül illeszkedik a vízilabdaoktatás. Több szempontból is hasznosnak tartja a megállapodást, hiszen megtanulnak a gyerekek jól úszni és megismerkednek a vízilabda sportággal.

Január 25-én szerdán meglátogattunk egy reggeli oktatást. A kisebbek a Kecskeméti Fürdő kismedencéjében játékos formában tanulták a helyes úszómozdulatokat, míg a nagyobbak és a biztos úszástudással rendelkezők a mélyvízben, a 25 méteres medencében gyakoroltak.

A Kecskeméti Fürdő a gyerekek zsivajától, a fegyelmezett, de játékos oktatástól valódi élettel telt meg ezen a reggelen is. Az úszás és a vízilabdázás alapjait oktató edzők mellett a tanulókat kísérő tanárok is fokozott figyelemmel kísérték a vízben lévő gyerekeket.

Tapasztalatairól kérdeztünk egy tanárnőt, a láthatóan jó kedvű gyerekek közül néhányat, valamint a vízilabdaszakosztály vezetőedzőjét, aki az oktatást vezeti.

Gömöriné Csősz Adrienn tanárnő: Novemberben kezdtük az úszásoktatást. A gyerekek nagy örömmel és lelkesedéssel jönnek minden egyes alkalommal. Nagyon szeretnek a Fürdőbe járni, amihez az is hozzájárul, hogy szeretik nagyon az úszásoktatókat. Ami a legfontosabb, hogy a testnevelés óra keretein belül tanulnak úszni a gyerekek. Ez nagyon hasznos abból a szempontból is, hogy a szárazföldi mozgástól eltérően, az úszásnál egy teljesen más mozgásformára van szüksége a gyerekeknek. Fejleszti a mozgáskoordinációt, kitartásra neveli őket, rövid idő alatt nagyon sokat tudnak fejlődni. Az is fontos, hogy játékos formában tanulnak meg a gyerekek úszni és a labda egy plusz motivációt ad a nekik. Az úszni tudó gyerekeknek is hasznos az oktatás, mert lényegesen megnő a vízbiztonságuk, amely nagyon fontos a jövőjük szempontjából.

Hajdú Noémi Karolina 1/a osztályos tanuló: Szívesen jövök reggel az uszodába. Nagyon szeretem a játékos foglalkozást. Amikor visszamegyünk az iskolába, a tanulás is nagyon jól megy. Egyformán szeretem a tornatermi órákat és az úszást is.

Házi Marcell 1/a osztályos tanuló: Nagyon szeretem az uszodát. Már korábban megtanultam úszni, de az oktatások után még jobban megy. Már nem félek egy cseppet sem a mélyvízben.

Rafael Nataniel 1/a osztályos tanuló: Nagyon szeretem a Fürdőt. Később szeretnék vízilabdázni. Úgy érzem, hogy amikor ide kezdtem járni, akkor picit gyengébb voltam, de sokat erősödtem, jól megy az úszás. Ha befejeződik az iskolával az úszásoktatás, utána is biztosan ki fogok járni, mert szeretnék vízilabdázni.

Merész András, a Kecskeméti Sportiskola vízilabda szakosztályának vezetőedzője, az együttműködés ötletgazdája: Több, mint tíz alkalommal voltak a gyerekek a reggeli úszásoktatáson. Az első három-négy hét után láthatóan jelentős eredmény az, hogy van olyan csoport, amelyik a kisvízből átment a mélyvízbe. Akik már túlhaladták a kisvizes csoport úszni tudás szintjét, folyamatosan mennek tovább a mélyvízbe. Az elsődleges cél az volt, hogy a gyerekek tanuljanak meg úszni. Jó úton haladnak, hogy komoly vízbiztonságot szerezzenek a nyárra. Szerintem, ha csak ennyi történne, akkor is bőven megérné. Az első fecskék elkezdték a vízilabdaedzéseket is. Nagyon bízom abban, hogy a tavasszal induló sulipóló versenybe be fog nevezni az iskola a megfelelő korosztályokban.

Az úszásoktatás befejezése után a gyerekeknek kellő idő állt rendelkezésre a felöltözésre és a hajszárításra. Ezután a Fürdő előterében gyülekeztek, majd jókedvűen szálltak be az iskolába szállító buszokba.

Az iskola várja a jelentkezőket induló sportosztályaiba.

Képességmérések időpontja február 13-án, 20-án és 27-én 10 órakor az iskola sportcsarnokában.

Galéria a képre kattintva érhető el.

Kategória: Archív, Úszás, Vízilabda