Interjú Adamik Zoltánnal

Interjú Adamik Zoltánnal

Adamik Zoltán szakosztályvezető

Adamik Zoltán szakosztályvezető

 

 

 

 

Kiemelkedő eredményeket atlétikában csak sokoldalú alapképzettséggel és egyre magasabb szintű és tartalmú gyakorlással lehet elérni.  A KESI atlétika szakosztályában annyi a tehetséges és eredményes sportoló, hogy alig győztem papírra vetni a neveket, akiket Adamik Zoltán szakosztályvezető büszkén sorolt fel a vele készített interjúban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miből áll az atlétika?

Alapvetően ugrás, dobás, futás. A futásnál van vágta, középtáv és hosszútáv, sőt még van a gátfutás is, amit ide sorolunk. Ugrásoknál mi foglalkozunk távol-, és hármasugrással, de magasugrásra sajnos nálunk nincs lehetőség. Dobások: súly, diszkosz, gerely. Most van egy kalapácsvetőnk is, Csáky Janka, aki a legjobb 8-ban volt benne az ifi bajnokságon.

KESI atlétika szakosztály edzés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mióta vagy a KESI atlétika szakosztályának vezetője? Hogyan működtök?

A KSC-ből anno vezetőedzőként léptem ki és lettünk Kecskeméti Atlétika és Rugby Club (KARC), itt szintén vezetőedzőként folytattam. Amikor az atlétika bekerült a KESI sportágai közé, akkor ment az egész KARC a KESI-be. Gyakorlatilag az utánpótlás korosztályaink KESI-sek és a felnőttek KARC-osok. A KESI atlétika szakosztályát a kezdetek óta vezetem. A KESI biztosítja az anyagi támogatást, fizeti az edzőket és a versenyzéssel kapcsolatos összes költséget (nevezés, utazás, adott esetben szállás és étkezés) és biztosítja az adminisztrációs feltételeket, de a felszerelést például KARC-tól kapják a gyerekek.

Egyre többen kedvelik ezt a sportágat, mert egyre több növendékünk van. Jelenleg 80 fő körüli a létszámunk, de ez mindig hullámzik. Ez a létszám „gyerek”, „újonc” és „serdülő”, valamint „ifi” korosztály között oszlik meg.

Én alapvetően a „serdülő” és „ifi” korosztályt edzem, de nálunk nem is korosztályok a fontosak, hanem inkább a szakágak. Németh Gyula például csak távfutókat edz, én pedig alapvetően többpróbával és dobással foglalkozom. Összesen 5 edzővel dolgozunk a szakosztályban. Név szerint: Németh Gyula, Szívós István, Havas Csaba, Dömötör Balázs. Fontos, hogy van még négy olyan edzőnk (Kónya Ákos, Papp Napóleon, Simity László és Fülöp Péter), akik a KARC edzői, de hozzájuk is járnak KESI-s korú gyerekek.

 

Milyen eredményre vagy jelenleg a legbüszkébb?

Szűcs Szabina „Cuki”  egy héttel ezelőtt volt Varsóban a nemzetközi gyermekversenyen, ahol nyolc ország vett részt és ő 13 évesen távolugrásban megnyerte a versenyt egy nagyon jó eredménnyel, 559 cm-rel.

 

 

Tudnál említeni kiemelkedő sportolókat?

Természetesen! Akik egyéniben országoson az első 8-ba bekerültek: Lór Anna (100 m gáton volt 3. helyezett a magyar bajnokságon), Varga Fanni (hármasugrásban 6. volt) Tarnóczy Virág (hármasugrásban 4.) volt, de ezt a számot egyébként is kecskeméti nyerte, Lesti Dia. Ő a magyar bajnok 2015-ben.

Kiszel Zsófi sajnos most beteg, de ő 300 m gáton volt 3. helyezett a serdülő magyar bajnokságon. Hoffer Ferenc távolugrásban volt 6. a magyar bajnokságon. Németh Gyula edzőnek is volt egy bronzérmes tanítványa, Pécsi Attila, aki 2000 m-en volt 3. helyett, de Palkovics István és Tonté Szabina is benne volt a legjobb 8-ban, valamint Havas Csaba tanítványa Háger Rita 100 m-en volt döntős.

Jelenleg a Többpróba Országos Bajnokságra készülünk, ami jövő héten lesz Székesfehérváron. Ezen a versenyen mindig minden korosztály szerepel. Véleményem szerint Lór Anna lesz a legjobb egyéniben és nagyon jó lesz az ifi fiú csapatunk is.