Miért sportoljanak a gyerekek?

Miért sportoljanak a gyerekek?

A gyermekek töretlen testi-lelki, szellemi fejlődéséhez elengedhetetlen a rendszeres mozgás, sportolás.

Előnyei nem csupán a fiatal szervezet egészséges fejlődésének biztosításában, valamennyi szerv és szervrendszer – légzés, vérkeringés, anyagcsere, mozgatórendszer – optimális működésében, de a környezeti, vagy egyéb okok miatt létrejövő stresszek könnyebb elviselésében, kedvezőbb szociális beilleszkedésben és egy egészséges önbizalom kialakulásában is megmutatkoznak.

Napjaink betegségi statisztikái, a halálozási adatok arra utalnak, hogy már nem a fer- tőző, hanem a krónikus betegségek vették át a vezető szerepet, ugyanakkor számos adat meggyőzően bizonyítja, hogy ezen betegségek megelőzésében a fizikailag aktív életmódnak igen nagy szerepe van. Tudjuk azt is, hogy rendszeres testmozgást végző gyermekek és serdülők között egyértelműen kevesebb anyagcsere betegség – elhízás, cukorbetegség, zsíranyagcsere zavar – fordul elő, valamint azt is, hogy aktív gyer- mekekből sokkal inkább válik aktív felnőtt, mint fordítva, vagyis ezek a rendszeres test- edzést végző, sportoló gyermekekből, serdülőkből kevésbé lesz mozgásszegény élet- módot folytató felnőtt. A gyermekek és serdülők körében biztosított és serkentett testedzés, sportolás jobb egészségi állapotot biztosíthat felnőtt, de akár időskorban is. Sajnálatos tény ezzel szemben, hogy különböző felmérések némileg eltérő adatai szerint is világ- jelenségnek tekinthető, hogy mindkét nemben és minden életkorban csak a népesség 20-30 %-a végez megfelelő mennyiségű és intenzitású testmozgást. Mi okozhatja a 6 – 18 éves korosztályban is tapasztalható mozgásszegénységet?

Az életkor előrehaladtával egyre inkább mozgásszegénnyé váló életmód hátterében gyermekkorban és serdülőkorban több okot is feltételezhetünk: az iskolai követelmények növekedése a tanulásra szánt idő növekedésével jár, ez pedig annak a szabadidőnek a rovására megy, amelyben játszani, sportolni kellene, a „grundok”, vagy egyéb játék lehetőséget biztosító szabad területek fokozatos megszünése, a különböző elektronikus játékok, számítógépek, videók olcsóbbá válása, a testnevelési órák változó színvonala, ami nem mindig segíti elő a mozgás, sportolás megkedvelését, a sportklubok, szakosztályok eredménykényszere, ami nem teszi lehetővé csak az igazán tehetséges, sokat ígérő gyermekekkel való foglalkozást, illetve a kevésbé tehetségesek esetében szülőkre komoly anyagi terheket ró. Mindezek eredményeként napjainkban a fiatalok szívesebben töltik idejüket TV né- zéssel, videojátékokkal, vagy a komputer elött ülve semmint sporttal, testmozgás- sal. A mozgásszegény életmód társulva a helytelen – magas kalória, zsír és cukor tartalmú – étrenddel biztosan vezet a már korai gyermekkorban kialakuló elhízáshoz, cukorbetegséghez, zsíranyagcsere zavarokhoz, esetleg magasvérnyomás betegséghez. Meggyőző adatok bizonyítják, hogy ez a korai rokkantsághoz, vagy akár halálozás- hoz is vezető kórkép megelőzhető lenne, illetve kialakulása esetén kezelhető a meg- felelően adagolt testmozgással és az egészséges étrenddel.

A teljes cikk : http://www.sportorvos.hu/

Kategória: Archív