A Kecskeméti Sportiskola 2020-ban is több bajnokot nevelt

A Kecskeméti Sportiskola 2020-ban is több bajnokot nevelt

A 2019/20-as szezon bajnokságai a kialakult helyzet miatt idő előtt lezárásra kerültek, ezért sok bajnoki cím nem került kihirdetésre, de örömünkre így is tudott a Kecskeméti Sportiskola (KESI) több szakosztálya is bajnokokat ünnepelni – értékelte az elmúlt évet Fritz Ágnes, a sportiskola sportszakmai vezetője.

Melyek voltak az elmúlt szezon legkiemelkedőbb eredményei?

A Kecskeméti Sportiskola 11 szakosztályának 1400 fő sportolóját 72 edző készíti fel a versenyekre. Az ő munkájukat dicséri, hogy a nyár folyamán 40 fő fiatal sportolónk kapott meghívást a különböző utánpótlás válogatott összetartásokra. Nagyon büszkék vagyunk az edzőinkre és a sportolóinkra, hogy áldozatos munkájukkal országszerte viszik a KESI jó hírnevét. A szakosztályok közül kiemelkedik az atlétika, amelynek több versenyzője is magyar bajnoki címet szerzett korosztályában. A judo szakosztály is avatott magyar bajnokot, de az úszóknál is van olyan fiatal, aki dobogóra állhatott volna időeredményei alapján, ha megrendezték volna az országos bajnokságot. A többi sportágban, ahol a sportági szövetségek lehetővé teszik, megfelelő biztonsági előírások mellett a bajnokságok zajlanak és a szakosztályaink csapatai jól szerepelnek a különböző korosztályos bajnokságokban.

Hogyan sikerült a koronavírus járvány ellenére az első fázisban a fiatalokat motiválni arra. hogy ne hagyják abba az edzést?

Nagyon gyorsan sikerült átállni az online edzésekre. Egy-két napon belül megvoltak a kommunikációs csatornák. Próbáltunk mi is egységes rendszert kidolgozni. Az edzők nagyon kreatívok voltak és külön csatornákat is megtaláltak, ahol, a gyerekeket el tudták érni és motiválni tudták őket ebben a nehéz időszakban. Kérdőíves módszerrel folyamatosan mértük a gyerekek és a szülők visszajelzéseit és ezek alapján mi is próbáltuk az edzésterveket színesíteni a gyerekek részére, próbáltuk a közösséget építeni.

Milyen visszajelzéseket kaptak a gyerekektől és a szülőktől?

A sportolók szívesen csinálják a feladatokat, meg voltak elégedve az edzésmunkával, illetve nagyon hasznosnak találták a megküldött edzésterveket.  Szerencsére sokan biztonságos körülmények között, szabadtéren is végre tudták hajtani a feladatokat. A gyerekek igényelték az edzésterveket, amelyeket döntő többségük becsülettel el is végeztek. A szülők is pozitívan fogadták az edzésterveket, mert az online tanulás miatt sokat kellett a gyerekeknek a gépek előtt ülni, ezért az edzések elvégzése jótékony hatású volt a tanulásukra is. A nyári szünet kezdetéig először a kültéri kiscsoportos, kontakt nélküli edzések kezdődtek meg a vonatkozó rendelkezéseket szigorúan betartva. Ezen időszak alatt is nagy gyakorisággal mértük és figyeltük a visszajelzéseket, amelyek a szülőktől és a gyerekektől érkeztek. Ezeket megfontolva indítottuk csak el a beltéri edzéseket.

Az évek óta népszerű nyári táborokat megtudták-e tartani?

Komoly érdeklődés volt a nyári szünetben a korábban nagy népszerűségnek örvendett táborok iránt. Az úszó-, a vízilabda-, a kézilabda-, az asztalitenisz- és a rögbi szakosztályoknál rendben, a szokásos módon elindultak a nyári táborok és zökkenő mentesen be is fejeződtek.

A járvány tavaszi szakaszát sikerült átvészelni a KESI szakosztályainak. A második hulláma okozott-e komoly változást, jelentett-e újabb nehézséget?

Az első hullám nyitásához képest annyi nehézségünk adódott, hogy a sportcsarnokokat és az uszodát igénybe tudtuk venni, de az iskolai tornatermeket nem. Ez nagy átszervezési feladatokat jelentett a szakosztályok életében, csökkentett létszámú, illetve csökkentett számú foglalkozással oldottuk meg ezt a problémát. Sikerült ehhez a helyzethez is jól alkalmazkodnunk és országos szinten is azok közé tartozunk, akiknek még ebben a nehéz időszakban is sikerült megoldaniuk a sportolási lehetőséget a sportolói részére.

Mennyiben kellett módosítani az edzésterveket?

A korábban meghatározott sportszakmai célok is átíródtak, a hangsúly átkerült az inkább az egyéni képzésekre, cél az volt, hogy a sportolóink jó kedvvel menjenek haza az edzésekről, hogy aztán másnap jó kedvvel jöjjenek újra, ezzel is tudjuk könnyíteni a mindennapjaikat.

A sportiskola nem csak sportról, hanem közösségépítésről, társadalmi felelősség vállalásról is szólt korábban. Ebben az évben sikerült-e megvalósítani ezekből a nemes célokból?

Közösségépítő folyamatok idén sem maradtak el. Megrendeztük a Sportolj, Rajzolj és Nyerj- Rajzversenyt, a KESI Kihívás online versenyt, valamint részt vettünk a Varázstáska elnevezésű jótékonysági tanszergyűjtő akcióban is. A visszajelzések alapján sikeres volt az online évnyitó, amely erősítette a KESI-család összetartozását. Az online karácsonyfa díszítés is komoly érdeklődés mellett zajlott.

A következő év sem indul sokkal jobban. Melyek a 2021. év legfontosabb céljai?

A 2020/21-es szezonunk célja továbbra sem lehet más mint, hogy minden lehetőséget megteremtsünk a kecskeméti sportolni vágyó sportolóink részére. Fontos célunk a sportközösség megteremtése, az ehhez tartozó minőségi sportolási lehetőség kialakítása, az egészséges életmódra nevelés, és a szakmai munka folyamatos fejlesztése. A legtöbb szakosztályunk együttműködésben áll felnőtt egyesületekkel és ennek köszönhetően is, biztosítani tudjuk a sportolóink részére a további sportolási lehetőséget. Szeretnénk tovább bővíteni az együttműködést a különböző intézményekkel, iskolákkal. Célunk a létszámok és a minőségi munka egyensúlyba tartása, minőségi körülmények biztosítása. Természetesen szeretnénk minél több fiatalt adni a korosztályos válogatottakba, több nemzetközi versenyen is szeretnénk indulni. Tervezzük az antropometriai vizsgálatának elvégzését minél több sportolón, az edzésidő és az edzésszám növelését. Célunk az is, hogy a folyamatosan növeljük a versenyengedéllyel rendelkező szakosztályi létszámot.

A KESI komoly infrastrukturális fejlesztéseket végzett el azért, hogy minél többen, minél jobb körülmények között sportolhassanak. Folytatódnak-e a beruházások?

Valóban sok fejlesztés valósult meg az utóbbi években. Kültéri kézilabda pálya épült, a megújult strandmedence rolós fedést kapott, valamint üzemel a sátras fedésű jégpályánk is. Az ide szezonban szeretnénk átadni, a Zrínyi Ilona Általános Iskola területén kivitelezésre kerülő 2 darab kültéri röplabdapályát, amelyek gumiburkolatot kapnak az egészséges sportolás jegyében. A tervek szerint tavasszal ennek a fejlesztésnek is elkezdődhetnek a munkafolyamatai.

Mi az új év üzenete a sportiskolásoknak és szüleiknek?

A legfontosabb, hogy minden sportolni vágyó gyereknek tudjuk biztosítani a feltételeket, amelyből következik, hogy egyetlen fiatalt sem szeretnénk a sport számára elveszíteni. A szülőknek köszönjük az eddigi áldozatvállalásukat, a fenntartó Önkormányzatnak a kiemelt támogatást, a működtető Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. minden munkatársának az áldozatkész munkáját.

Ezúton is kívánok a sportiskolás közösségnek, a szülőknek és minden sportot támogató és szerető embernek boldog, eredményekben és sikerekben gazdag új évet!