Szakmai kerekasztal megbeszélés az utánpótlás vízilabdáról

Szakmai kerekasztal megbeszélés az utánpótlás vízilabdáról

Pénteken a Kecskeméti Sportiskola vízilabda szakosztálya szakmai tapasztalatcserét rendezett a Tropicarium – UVSE Nemzetközi Utánpótlás Vízilabda Tornán szereplő külföldi és a hazai csapatok edzőivel.

A beszélgetés moderátora Merész András mesteredző, a KESI vezetőedzője volt. Részt vesz a beszélgetésen Kásás Zoltán, olimpiai ezüstérmes, világ-, és Európa-bajnok vízilabdázó, az Magyar Vízilabda Szövetség edzőképzésének vezetője, aki edzőként dolgozott szerb és görög klubcsapatoknál is. Érdekességként elmondta, hogy a tornán részt vevő görög válogatott edzője egykor a játékosa volt.

Ivkovicné Béres Tímea, a Hírös Sport Nonprofit Kft. sportszakmai igazgatója köszöntötte a megjelent vízilabda szakembereket.

Szenes Márton, a Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője bemutatta a gazdasági társaságot, amelynek szavai szerint „ékköve” az uszoda. Elmondta, az elmúlt években a kecskeméti vízilabda nem ért el eredményeket, azonban reményét fejezte ki, hogy pár éven belül Merész András vezetésével komoly előrelépés történik.

Az utánpótlásedzők a kötetlen kerekasztal beszélgetésen beszámoltak egyesületeikben folyó utánpótlás-nevelés tapasztalatairól. Megpróbálták a görög, a szerb és a magyar vízilabda utánpótlás-nevelést összehasonlítani.

A szakemberek egyöntetűen megállapították, hogy a Kecskeméti Fürdő a vízisportok szempontjából kiemelkedően jól megépített, modern létesítmény. A Vasas képviseletében Dr. Steinmetz Ádám, egykori olimpiai bajnok vízilabdázó ismertette, hogy náluk az államtól bérelt uszodában tudnak a fiatal vízilabdázók edzeni. Szavai szerint egy fele akkor uszodának is örülnének, mint a kecskeméti.

Merész András kérdésére a Partizán vezetőedzője beszámolt arról, hogy náluk 300 gyerekre 18-20 edző jut. Többen felvetették, hogy a sportágak között komoly harc folyik a gyerekekért. Merész Andrásnak a szerb vízilabdáról az a benyomása, hogy hihetetlenül fegyelmezettek a fiatalok.

Kásás Zoltán szerint, van ahol az a gond, hogy kevés a gyerek, akikkel minőségi munkát lehet végezni. Nem tartja jónak, hogy ha kevés gyerek van, akkor szavai szerint mindegyikbe kapaszkodni kell, ha sok van, akkor meg a vízfelülettel van probléma.

Merész András beszélt a megvalósítás szakaszába lépett együttműködésről, amelynek értelmében az egyik kecskeméti iskolával együttműködést alakított ki. Megpróbálnak 200-250 gyereket az uszodába szoktatni, akik közül reméli, hogy 30-40 ott marad vízilabdázni.

Abban teljes volt a külföldi és a hazai edzők között az egyetértés, hogy a jelenleginél is több fiatalt kell a vízilabdához vonzani.

A kerekasztal beszélgetésről készült képek itt megtekinthetők.

Kategória: Archív, Úszás, Vízilabda