Eredményes a sportiskola utánpótlásképzése

Eredményes a sportiskola utánpótlásképzése

A Kecskeméti Sportiskola 11 szakosztályában több mint ezer fiatal sportol eredményesen, kiváló edzők vezetésével, melynek bizonyítéka, hogy évről évre többen akarnak ehhez a közösséghez tartozni – mondta Fritz Ágnes, a sportiskola szakmai igazgatója a Kecskeméti Lapoknak adott interjúban.

Fritz Ágnes

– Amikor a vírushelyzet miatt be kellett fejezni az edzéseket, hogyan tudták az edzők tréningben tartani a fiatalokat?

– Nagyon gyorsan sikerült átállni az online edzésekre. Az edzők nagyon kreatívak voltak és külön kommunikációs csatornákat is megtaláltak, ahol a gyerekeket el tudták érni, és motiválni tudták őket ebben a nehéz időszakban. Online küldték az edzésterveket, amit a gyerekek otthon elvégeztek és fényképes vagy videós beszámolót küldtek. Kérdőíves módszerrel folyamatosan mértük a gyerekek és a szülők visszajelzéseit, és ezek alapján mi is próbáltuk az edzésterveket színesíteni a gyerekek részére. Amikor egy kicsit monotonná kezdett válni, akkor egy rajzversennyel érdekesebbé tettük a felkészülést, valamint bevetettük a Kihívás versenysorozatot, amely 4 héten keresztül ment. Az edzőknek minden etap végén kellett írni egy szakmai beszámolót, amelyben részletes anyagot kaptunk az elvégzett munkáról.

– Milyen visszajelzéseket küldtek be a fiatalok és a szülők?

– Döntően azt jelezték vissza, hogy szívesen csinálják a feladatokat, meg voltak elégedve az edzésmunkával, illetve nagyon hasznosnak találták a megküldött edzésterveket. Szerencsére sokan biztonságos körülmények között, szabadtéren is végre tudták hajtani a feladatokat. A szülők is pozitívan fogadták az edzésterveket, mert az online tanulás miatt sokat kellett a gyerekeknek a gépek előtt ülni, ezért az edzések elvégzése jótékony hatású volt a tanulásukra is.

– Mikor kezdődtek meg a sportiskola szakosztályaiban az edzések?

– Először a kültéri kiscsoportos, kontakt nélküli edzések kezdődtek meg a vonatkozó rendelkezéseket szigorúan betartva. Ezen időszak alatt is nagy gyakorisággal mértük és figyeltük a visszajelzéseket, amelyek a szülőktől és a gyerekektől érkeztek. Ezeket megfontolva indítottuk csak el a beltéri edzéseket a nyári szünet kezdetéig. A sportélet ezek után sem állt le a sportiskolában, hiszen párhuzamosan az úszásnál, vízilabdánál, kézilabdánál, asztalitenisznél és a rögbinél beindultak az edzőtáboraink, ahová a külsős gyerekek jelentkezését is szívesen vettük. Augusztus 3-ával pedig a többi sportág is elkezdte az alapozást a 2020–21-es szezonra. A most megkezdődött edzőtáborokat Kecskemét mellett több városban is tartják szakosztályaink. Például a röplabdások Gyöngyösön edzőtáboroznak, a kézilabdázók Kiskunmajsán, a jégkorongozók pedig Sátoraljaújhelyen.
– A korosztályos válogatottakhoz hány sportiskolás kapott meghívót?
– A szakosztályokban folyó munka elismerését jelenti, hogy mintegy negyven fiatalt hívtak meg a különböző korosztályos válogatottakhoz edzőtáborozni a nyár folyamán, valamint a sportiskolában végzett fiatalok közül sokan felnőtt csapathoz tudtak igazolni. Nagyon büszkék vagyunk az edzőinkre és a sportolóinkra, hogy országszerte viszik a KESI jó hírnevét áldozatos munkájukkal.

– Melyek a legnépesebb szakosztályok?

– A röplabda-, a kézilabda-, a vízilabda- és az úszószakosztály a legnépesebb, de a jégkorongozók létszáma is dinamikusan növekszik. Nagy öröm ez számunkra, hogy a szakmai munkánknak köszönhetően évről évre nő a sportolói létszámunk, sokan döntenek úgy, hogy szeretnének a Kecskeméti Sportiskola kötelékében sportolni. Mi pedig ennek is köszönhetően bővíteni tudjuk a szakosztályaink számát és ezáltal több lehetőséget biztosítunk a kecskeméti fiatalok részére.
– A röplabdaszövetség regionális küldöttgyűlése küldöttnek választott.
– A Magyar Röplabda Szövetség Békéscsabán megtartott regionális küldöttgyűlésén a KESI-t képviseltem és küldöttnek választottak a szeptember 4-ei országos tisztújító közgyűlésre. Négy küldöttet választottak az alföldi régióból, én Bács-Kiskun megyét képviselem. Ez egy megtisztelő felkérés volt, amely természetesen nemcsak nekem szólt, hanem a kecskeméti röplabda múltjának, utánpótlás-képzésnek.

– Az utánpótlásból kilépő fiatalok tudnak-e tovább sportolni?

– A legtöbb szakosztályunk együttműködésben áll felnőtt egyesületekkel, és ennek is köszönhetően biztosítani tudjuk sportolóink részére a további sportolási lehetőséget. A legtöbben a röplabdázók közül tudnak a felnőtt csapatokhoz igazolni. A lányoknál átlagban 6-7, a fiúknál 4-5 játékos kerül évente felnőtt csapatok kötelékébe. A kézilabdázóknál is jó arányban tudnak továbblépni, de az atléták és a cselgáncsozók közül is többen felnőtt csapatoknál folytatják a sportpályafutásukat.