A távolugró Németh Mátyásnak az olimpiai részvétel a célja

A távolugró Németh Mátyásnak az olimpiai részvétel a célja

Február 10-én tartották meg Kecskeméten a sportbálat, amelyen az év sportolóit kitüntették. A Kecskeméti Sportiskola atlétikai szakosztályának egykori versenyzője, a Kecskeméti Atlétikai és Rugby Club jelenlegi versenyzője Németh Mátyás lett az év utánpótlás sportolója, aki nem kisebb célt, mint az olimpiai részvételt tűzte ki maga elé. Bátyja példáján egykor magasugrónak induló, majd a távolugrásra váltó sportolónak, a sok tehetséges versenyzőt felnevelő Adamik Zoltán az edzője.

Fotó: Török Attila

Németh Mátyás Szekszárdról érkezett 2019-ben a Neumann János Egyetemre, ahol 2023-ban jármű mérnökként végzett., majd Kecskeméten helyezkedett el.

Kimagasló eredménylistával büszkélkedhet: az U23-as Atlétikai Európa-bajnokságon távolugrásban bronzérmet, az Atlétikai Szuper Liga versenyén pedig aranyérmet nyert. Ez az év is jól folytatódik, mert egy belgrádi kitérő után a hétvégén Nyíregyházán, az 50. Fedettpályás Atlétikai Magyar Bajnokságon első lett. Ezt az eredményt annak tükrében kell értékelni, hogy két nappal a verseny előtt még az indulása sem volt biztos, mert betegséggel küzdött.

-Ebben az évben az elsődleges célom, hogy teljesítsem az önmagam elé kitűzött célt: a 8 méteres távolság elérését. Egyéni csúcsom 7,79 méter, amelyet 2023-ban a budapesti atlétikai világbajnokságon ugrottam. Ha sikerül 8 métert elérni, akkor megnyílik az esély akár az olimpiai részvételre is Párizsban. Előtte azonban Európa Bajnokságot rendeznek – avatott be rövidtávú terveibe.

A 2024. évi nyári olimpiai játékokat július 26.-a és augusztus 11.-e között rendezik Párizsban. A francia főváros 1924 után másodszor lesz az olimpia házigazdája.

Az olimpiai szint 8,24 méter, de ezt kevesen tudják megugrani, ezért a legjobb versenyeredményt elért versenyzőkből egészítik ki a távolugrás mezőnyét, amely 32 fős lesz.

-Természetesen az olimpiai szereplés a célom. A hazai mezőnyben, eredményeim alapján a legjobb háromban úgy érzem benne vagyok, a jelenlegi vetélytársak közül még senki sem teljesítette a 8 métert – fűzte hozzá.

(A távolugrás magyar bajnoki címét Szalma László, a Vasas versenyzője állította fel 8,3 méteres ugrásával még 1985-ben.)

A felkészülési időszak kemény, napi két edzés van, versenyidőszakban pihentebben kell készülni, ilyenkor „csak” heti 5-6 edzés szerepel a szigorú edző naptárában.

Adamik Zoltán tanítványa magasugróként is jól indult, mert 12 centit javult miután Kecskemétre jött és 212 cm-ig jutott.

-A közös munka során már látszott, hogy van neki érzéke máshoz is. 2022 őszén az alapozás előtt leültünk és azt beszéltük meg, hogy nem a magasugrás, hanem a távolugrás mellett maradunk. Hármasugrás versenyszámban egyszer nagyon megütötte a sarkát, sokáig okozott fájdalmat, ezért maradt a távolugrás. Jöttek a jó eredmények, megugrotta a U23-as Eb-szintet, majd a kontinensviadalon óriási meglepetésre bronzérmet szerzett – emlékezett vissza az indulásra az edző.

Tanítványa az előrelépés érdekében négy órát dolgozik munkahelyén ezáltal többet tud edzeni, több versenyre el tud menni.

-Tavaly is májustól kezdődően indultak Matyi jó eredményei és ha az idén is hosszan tudja tartani jó formáját, beleértve egy 8 méteres ugrást is, azzal az Eb-n ott tud lenni, esetleg az olimpiára is kijuthat – mondta Adamik Zoltán.