A Kecskeméti Sportiskola sikerei és tervei

A Kecskeméti Sportiskola sikerei és tervei

Az egyéni és a csapatsportágakban elért eredmények alapján az ország élvonalába tartozik a Kecskeméti Sportiskola (KESI), amelynek tíz szakosztályában több mint ezer gyerek sportol. A jól szervezett edzői kar, a stabil háttér, valamint az alapítás óta egyre bővülő gyereklétszám példaként szolgál, ezért 2020-ban új sportággal is bővülünk. A birkózó gyerekek befogadásán dolgozunk jelenleg – mondta Fritz Ágnes, a KESI sportszakmai vezetője.

A Kecskeméti Sportiskola 2018 júliusától a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. keretein belül működik. A gazdasági társaságot a 108-szoros válogatott kosárlabdázó, Ivkovicné Béres Tímea vezeti, a sportszakmai irányítása az egykori kiváló röplabdázó, Fritz Ágnes feladata.
A sportszakmai vezető hangsúlyozta: az intézmény alapvető feladatai közé tartozik a sportközösség megteremtése, az ehhez tartozó minőségi sportolási lehetőség kialakítása, az egészséges életmódra nevelés és a szakmai munka folyamatos fejlesztése.
Fritz Ágnes ismertette, hogy 2008-ban a sportiskolai képzés 39 csoporttal, 600 tanuló részvételével indult el. Jelenleg 51 csoportban 1060 gyermek végez valamilyen sporttevékenységet, de ez a létszám folyamatosan gyarapodik.

január 1-jétől Kecskemét városvezetésével történt egyeztetést követően a sportiskola létrehozta a jégkorongszakosztályt is.
A látvány csapatsportágak támogatását lehetővé tévő sportfejlesztési stratégia bevezetése jelentősen segítette az érintett szakosztályok munkáját. A kézilabda, vízilabda, jégkorong támogatott sportágak közé 2017. év július 1-jétől a röplabda sportág is bekerült, így a módosítás segítségével ez a sportág is új lendületet kapott.
A közel ezer fiatal sportolót versenyeztető szakosztályok versenyzői közül többen a magyar korosztályos válogatott tagjaiként vehettek részt a különböző nemzetközi versenyeken.

A sportszakmai vezető szerint a 2020-as év legfontosabb célja a létszámok és a minőségi munka egyensúlyban tartása, a minél jobb körülmények biztosítása és az új bázisintézmények partneri együttműködése.
Minden egyéni és csapatsportágban – a korosztályos bajnokságok sikerei mellett – természetesen kiemelt feladatuk, hogy minél több sportiskolás fiatalt hívjanak meg a válogatottak keretébe, akik minél több nemzetközi versenyen bizonyítsanak, valamint az, hogy minél több játékos szerepeljen és váljon biztos tagjává a felnőtt csapatoknak.

A sportfejlesztési programok pedig lehetőséget biztosítanak, hogy a sikeres szerepléshez a szükséges infrastruktúra-fejlesztéseket is végrehajthassák. Az idei szezonban az úszók víz alatti kamerarendszer segítségével tökéletesíthetik a gyerekek technikai fejlődését. A vízilabda-szakosztály az elkészült lamellás strandmedence-fedésnek köszönhetően tudja időszakosan növelni a képzés vízfelületigényét. A tervek között szerepel a Kecskeméti Zrínyi Ilona Általános Iskola udvarán kültéri röplabdapályák építése és a szakosztályokat érintő modern sportági eszközök beszerzése.
A szakosztályok kiemelt gondot fordítanak az egyéni képzésekre és fejlesztésekre, az optimális edzés­idő kialakítására és az edzésszámok növelésére.

Természetesen csak egységes és magas szintű szakmai munkával lehet eredményt elérni, ezért megerősítették az edzői kart, valamint speciális szakemberekkel egészítik ki az edzői stábokat.
A célok megvalósításában nagy segítséget nyújt a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a szakszövetségek együttműködése, illetve a felnőtt klubok szakmai partnersége, nem utolsó sorban pedig a városi cégek támogatása.
A Kecskeméti Sportiskola röplabdaszakosztálya kimagasló eredményt ért el 2019-ben. A Magyar Röplabda Szövetség által rendezett díjátadón Nagy Péter kapta az Év utánpótlásedzője elismerést, az általa irányított U15-ös csapat az országos gyermek bajnokságon aranyérmet szerzett. A csapat tagja, Bogdán Bence lett Kecskeméten az Év csapatsportág utánpótlás fiú versenyzője.

Nagy Péter kecskeméti röplabdaedző, testnevelő tanár 2019-ben megkapta a MOL Mester-M Díjat is. A Kecskeméti Sportiskola jelölése alapján került az ország tíz tehetséggondozója, utánpótlás-nevelője, edzője és pedagógusa közé, akik kiérdemelték a díjat.
A MOL Mester-M Díj azoknak az áldozatkész tanároknak, edzőknek a munkáját ismeri el, akik ösztönzik a tehetséges gyerekeket a sport, a művészet és a tudomány területén, ezzel egy időben szakmailag, emberileg is tanítványaik példaképei.