Kis Roland 3 magyar bajnoki címet szerzett az atlétikai országos bajnokságon

Kis Roland 3 magyar bajnoki címet szerzett az atlétikai országos bajnokságon

Február 4-én és 5-én rendezték meg Budapesten a BOK-csarnokban, az U16-os fedett pályás atlétikai országos bajnokságot, amelyen Kis Roland, a Kecskeméti Sportiskola – KARC versenyzője három magyar bajnoki címet szerzett. A kiskunfélegyházi atléta, edzőjével együtt naponta ját át Kecskemétre, az Atlétikai Stadionba edzeni. A fiatal atlétának és edzőjének gratulált kiváló eredményéhez Ivkovicné Béres Tímea, a Kecskeméti Sportiskolát is működtető Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kis Roland az országos bajnokság első napján 60 méteres gátfutásban 8.27 mp.-cel nyert. Juhász István tanítványa ezzel az idővel a korosztályos ranglista vezető pozícióját is megszerezte.

mde

Vasárnap a 60 méteres síkfutást a fiúk között izgalmas döntőben, egy századdal Kis Roland nyerte. A döntőben elképesztő szoros versenyben, sikerült tovább javítania egyéni csúcsán, így Roland 7.34-es idővel magyar bajnok lett. Vasárnap ötösugrásban is rajthoz állt és a harmadik aranyérmét szerezte.

sdr

A Kecskeméti Sportiskola versenyzője lett a bajnokság egyetlen triplázója, amelynek köszönhetően a Győr mögött a KESI nyerte a második legtöbb aranyérmet.

Kis Rolandnak 15 évesen sikerült háromszoros magyar bajnokká válnia.

dav

Elmondta, hogy már kiskorában is „fürgelábúnak” tartották szülei, ezért javasolták, hogy sportoljon. Roland a triatlont választotta először. Ez kerékpározásból, úszásból és futásból áll. Ebben a sportágban is kiemelkedően szerepelt, korosztályos bajnoki címeket szerzett. Mellette az atlétikát és a kosárlabdát is kipróbálta.

-Elérkezett az a pont, hogy ez vagy az, és ekkor kötöttem ki az atlétikánál. Két és fél éve, hogy Juhász István az edzőm. Azóta nagyon sokat fejlődtem, szeretném a következő években is a korosztályos magyar bajnokságot megnyerni, majd az ifjúságiaknál is jól szeretnék szerepelni. Az Ifjúsági Olimpián és az ifi Eb-n is a lehető legjobb eredményt szeretném elérni – mondta a közeli terveiről.

Véleménye szerint, rövid távon nem jelent gondot, hogy síkfutásban és gátfutásban is versenyez, hosszú távon majd kiderül, hogy melyiket fogja választani.

-Az ötösugrást azért választottam, mert egy versenyen 3 számban lehet nevezni, ezért edzőm javaslatára ebben a számban is elindultam – indokolta a harmadik versenyszámban indulását Roland.

Kiskunfélegyházán a Petőfi Sándor Gépészeti és Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium hallgatója. Jó eredményei vannak, szeret tanulni, a sport mellett a tanulásra is nagy hangsúlyt fektet.

-A mindennapi átjárás Kecskemétre nem fárasztó, azonban egy kis időt elvesz a tanulásból, mert későn érünk haza. Ennek ellenére jók a jegyeim. Azt tervezem, hogy érettségi után tovább fogok tanulni, természetesen a sportolás mellett – avat be a jövőbeli terveibe a háromszoros magyar bajnok.

-Nagy előnyt jelent számomra, hogy a Kecskeméti Sportiskola keretén belül, ebben az atlétikai stadionban készülhetek a versenyekre. Kiskunfélegyházán nincs arra lehetőség, hogy rekortán gumipályán edzek, mert csak egy salakpálya áll rendelkezésre – tette hozzá.

Edzője, Juhász István már többszörösen letette a névjegyét a magyar atlétika asztalára. Tanítványai közül Deák Zalán, a Kecskeméti Sportiskola futója 2022-ben megnyerte a 100 méteres síkfutást a Besztercebányán rendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF). Majd a 16 éves sprinter júliusban, sportiskolás társával, Faragó Rómeóval bejutott az U18-as Európa Bajnokság döntőjébe is. Augusztusban a Nemzetközi Gyermek Játékon Molnár Viktória, a KESI atlétája a 100 méteres síkfutásban szerzett aranyérmet.

Juhász István szerint a triatlon túl nagy terhelést jelent egy kezdő sportolónak. Kis Rolandot látta egy diákolimpián és meghívta az atléták edzésére. Egy ideig párhuzamosan még a triatlont is folytatta tanítványa.

-Roland jó fejű gyerek, de önfejű, aki mostanra érte el azt a szintet, hogy tudja, hogy mit akar elérni és hallgat rám és bízik bennem – ad rövid jellemzést tanítványáról.

Hangsúlyozta, hogy Roland igazi eredménye a 60 méteres gátfutás volt, amelyen 8:27-et futott, egy gátközzel verve vetélytársait.

-Ekkora magasságon még a világon nem abszolvált ilyen gáttávolságon meg gátmagasságon senki. Ehhez a futáshoz olyan frekvencia, olyan mozdulat gyorsaság kell, amely nem elvárt egy 191 cm magas emberkétől – mondta Juhászt István.

Hozzátette: Kis Roland másfél év alatt 22 centimétert nőtt, ebbe még nem tudott beleerősödni, mégis meg tudta oldani ezt a feladatot.

A Rolandot figyelő szakemberek szerint, 3 év múlva versenytársa lehet a felnőtteknek is.