Interjú Ivkovicsné Béres Tímeával

Interjú Ivkovicsné Béres Tímeával

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Hirös Sport Nonprofit Kft. az év kezdetétől átstrukturálta a szervezet működését. Ennek a folyamatnak az eredményeképp kezdte meg munkáját a sportszakmai igazgatóság, amelynek vezetésére Béres Tímeát kérték fel. Az igazgatóság irányításával működik idén a Kecskeméti Sportiskola és a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia, amely összesen 1500 gyermek sportolását karolja fel. A feladatokról, célokról, elképzelésekről, változásokról kérdeztük Béres Tímeát.

 

 

 

– Milyen célokkal kezdi a munkát?

– Elsődlegesnek azt tekintem, hogy rendet teremtsünk minden sportágban, létrehozzuk a megfelelő adminisztratív és pénzügyi hátteret, és a bejövő támogatások minden forintját a gyermekek sportolási és szakmai körülményeinek javítására, fejlődésére fordítsuk. Súlyos elmaradásokkal, megöröklött problémákkal nézünk szembe.

– Említene néhányat?

– Sajnos sok energiát kell fordítanunk az elmúlt időszak hibáinak kiküszöbölésére. Például a vízilabda szakosztálynak 2011-es év óta nincs lezárt pályázati elszámolása. Ez a sportág létét veszélyeztette, így teljes erőbedobással vettük fel a kapcsolatot a szövetséggel. Hosszú tárgyaláson vagyunk túl, melynek eredménye, hogy kialakult egy pozitív partneri kapcsolat az MVLSZ-szel. Lehetőségünk nyílt hiánypótlásra, ami nagy öröm, hisz sok millió forintról van szó. A kézilabda szakosztálynál fő cél az utánpótlás és a felnőttek támogatásának, illetve vezetői pozícióinak teljes elkülönítése, az átláthatóság megteremtése. Fontos az irodai adminisztratív munka átalakítása. Szükséges növelni a létszámot, hiszen rengeteg munka és felelőség hárul rájuk. El kell érni, hogy a sportszakemberek csak a sportágak fejlődésével foglalkozzanak. Tisztában vagyok vele, hogy az említett lépések által nem vagyok népszerű egyes körökben, de ez az Akadémia esetében is így kezdődött.

– Így kezdődött, aztán jöttek az eredmények…

– Már itt is jönnek, pedig nagyon az út elején járunk. A vízilabdások kiemelkedő korosztálya eljuthatott a legrangosabb barcelonai tornára és nemzetközi tapasztalatokkal gazdagodott. Ezért köszönettel tartozunk a szülői közösségnek is. Kidolgoztuk és beadtuk a sportfejlesztési pályázatukat, amelyben szerepet kapott az új szakemberek szerződtetése mellett a strandmedence beruházása is. A jövő szezontól külön szakosztályban, de együttműködve indulnak el a felnőtt csapataik, hogy az élsport is előre léphessen. A kézilabdások érdekében együttműködési szerződést írtunk alá a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolával, ahol sportosztály indul szeptembertől. Itt kültéri kézilabdapálya beruházást is tervezünk, ha a szövetség jóváhagyja a beadott pályázatot. Készül a Benkó Zoltán Szabadidő Központban a kültéri kosárlabdapálya, amely idén nyáron már mindenki számára elérhető lesz, lehetőséget biztosítva a mozgásra, játékra. Szakmai továbbképzést tartottunk a pedagógia, a közösségépítés jegyében minden sportág szakemberei számára. A pedagógia, a konfliktuskezelés, a viselkedés terén fejlődni szükséges, hiszen a sport által neveljük a jövő nemzedékét. Azon vagyunk, hogy építsünk egy jól működő sportközösséget.

– Három sportágat említett. Mi van a többivel?

– Eredményesen dolgoznak a röplabdások, folyamatosan fejlődik a sportág-idén 7 országos döntőn szerepelhettek korosztályos csapataik, de ugyanez elmondható a judo, az atlétika és az asztalitenisz szakosztályról. Nagy az érdeklődés az úszásoktatás és versenyeztetés iránt, széles a bázisuk, felelősségteljes munkát végeznek a szakemberek. Az ökölvívó szakosztály versenyekkel népszerűsíti a sportágat a fiatalok körében.

– Hogyan alakul a nyári „uborkaszezon” ?

– A táborok területén is újítottunk. A labdás táborba bevontuk mind az öt labdasportot és képviselőit. Hétfőtől péntekig a gyerekek kipróbálhatják a kézilabdát, röplabdát, vízilabdát, kosárlabdát és a rögbit. Megismerhetik a szabályaikat, történelmüket, a legfőbb gyakorlataikat, és sokat játszhatnak. Az úszótáborok körülményeit javítottuk. Az edzések közötti szabadidőt az idén kellemes helyen tölthetik a gyerekek, és ez a szülőknek is kedvezőbb lesz a megközelítés szempontjából. Lesznek nívós kézilabda- és kosárlabda-táborok a Messzi István Sportcsarnokban. Közben az irodákban gőzerővel zajlanak a pályázati elszámolások, és készülünk a következő szezonra. Tovább harcolunk, hogy az utánpótlássport és az élsport gazdaságilag elkülönüljön, de szakmailag együttműködjön. Ezáltal minden forint a gyerekek érdekeit szolgálja majd. Szakmailag pedig kihívást, motivációt, jövőképet jelent a fiataloknak a felnőtt csapat elérése. Egyben biztosíték a szülőknek, családoknak a jövőt illetően. A célok eléréséhez és a munkánkhoz teljes támogatást nyújt a Hirös Sport Nonprofit Kft vezetősége, ügyvezetője, Szenes Márton és a kecskeméti önkormányzat, mint tulajdonos.

– Jó munkát kívánunk a céljai eléréséhez!