Folytatódik a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola tanulóinak az úszásoktatása

Folytatódik a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola tanulóinak az úszásoktatása

Az első év kiváló tapasztalatai alapján ebben az évben is folytatódik az együttműködés, amelynek értelmében a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola első hat évfolyamának diákjait a Kecskeméti Sportiskola vízilabda szakosztályának az edzői tanítják úszni, és oktatják a vízilabdázás alapjaira.

Az együttműködési megállapodást 2016-ban kötötte meg a Hírös Sport Nonprofit Kft. a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolával, amely szerint az oktatási intézmény diákjai, a mindennapos testnevelés keretein belül úszni tanulnak, a gazdasági társaság által üzemeltetett Kecskeméti Fürdőben.

A 2017. június 15-ig szóló megállapodás értelmében, a hét meghatározott napjain az első tanórában folyik a gyerekek úszásoktatása. A megállapodás alapját a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 27. § (11) bekezdése biztosítja, amely szerint a mindennapos testnevelést hetente legfeljebb két óra időtartamát úszásoktatással lehet kiváltani.

Mészáros Katalin, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolájának tagintézmény-vezetője így értékelte az együttműködést: a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola köznevelési típusú sportiskola a MOB Utánpótlás Nevelési Módszertani Központja. 2003-tól Akkreditált Kiváló Tehetségpont, 2004 óta Mentoráló Intézmény a Tanulj sportosan! modelljével, ettől az évtől pedig Minősített Tehetséggondozó Műhelyként is működik.

Az iskola fő profilja a sport, így szellemiségéhez a kiemelt sportágai mellett – atlétika, lány torna, kézilabda – törekszünk arra, hogy tanulóinkat új sportágakkal is megismertessük. Ezért került be tavaly a sportágak közé az úszás-vízilabda. Tavaly az iskola 494 tanulójából 238 jelentkezett az úszásoktatásra. Ebben az évben nőtt az érdeklődés, mert az iskola 536 tanulója közül már csak az 1-6. osztályosok jelentkeztek, ennek ellenére a 423 tanuló közül 238-an jelentkeztek. Az oktatás a legkedveltebb az első évfolyamos gyerekek körében, több mint 90 százalékuk fog uszodába járni.

Ha nem is lesz mindenkiből vízilabdázó, mindenképpen hozzájárulhat az egészséges életmódra neveléshez. A sportág adottságait kihasználva kiskorban kialakulhat a vízbiztonság és előkészítheti nem csak a vízi sportokat, hanem egyéb sportágakban a sikeres mozgáskultúrát.

A gyerekek tanrendjét az úszáshoz igazítottuk, évfolyamonként csoportokba vannak beosztva, és a hét egy napján: hétfőn, kedden, szerdán vagy csütörtökön mennek az első két órában úszni. Az uszodában kezdődik a napjuk, utána jönnek iskolába és folytatják a tanórákat.

Jánosi István, a KESI vízilabda szakosztályának a vezetője: a vízilabda hazánk legeredményesebb labdajátéka, s mint ilyen, nemzeti kincs. A további sikerek biztosításának záloga, hogy minél több gyermek ismerkedjen meg ezzel a gyönyörű sportággal. Ezért mi, a KESI vízilabda iránt elkötelezett edzői, különösen hálás feladatnak tartjuk, hogy a Lánchíd utcai Sport Általános Iskola diákjainak megmutathatjuk a póló minden szépségét.

Az úszásoktatás foglalkozásainak a fele kifejezetten az úszástechnika megtanulására irányul, a másik fele pedig vízilabda. A legkisebbek is, akik egyáltalán nem tudnak úszni, már az első órán kapnak labdát és lesz sapkájuk is, mert szeretnénk megszerettetni velük a vízilabdát.

További fotók a képre kattintva érhetők el!