A Kecskemétről indult Szűcs Szabina ötpróbában indul a világbajnokságon

A Kecskemétről indult Szűcs Szabina ötpróbában indul a világbajnokságon

Szűcs Szabina, a Kecskeméti Sportiskolában nevelkedett, majd a Budapesti Honvédhoz igazolt atléta kiváló eredményekkel kezdte ezt az évet, mert első felnőtt nemzetközi versenyén, Franciaországban megdöntötte az U23-as magyar csúcsot ötpróbában, majd alig két hétre rá a BOK csarnokban tovább javította azt. A kiváló formának köszönhetően a március 1–3. között rendezendő felnőtt fedett pályás atlétikai viadalon Glasgow-ban indulhat ötpróbában. Ez a világbajnokság a 19. lesz a sportág történetében, több mint 130 ország 650 versenyzője indul, 26 versenyszámban avatnak bajnokot. Magyarországot 9 atléta képviseli. A tavaly az ELTE sportszervező szakán diplomázott, február 4-én a 22. évét betöltő Szabinát eddigi pályafutásáról, terveiről kérdeztük.

A GALÉRIA 8 KÉPET TARTALMAZ

– Hogyan gondol vissza a Kecskeméten eltöltött évekre?

– Nagyon szép emlékek maradtak bennem, sokat jelentett nekem a Kecskeméti Sportiskola, ahol több mint egy évtizedet töltöttem kiváló edzők vezetésével. Adamik Zoltán most is gratulált, ő is örült a jó eredményemnek. Nagyon kötődöm a városhoz, amikor haza tudok menni, néha lemegyek edzeni az atlétikai centrumba. Beköszönök mindenkinek, mindenki kedvesen fogad. Jó egy kicsit nosztalgiázni. Az új pálya nagyon sokat jelentett, mert az átadást követő évben nagyot fejlődtem. Azonban nem tudtam sokáig élvezni, mert felvettek az ELTE-re és Budapestre költöztem. Természetesen minden atléta nagyra értékelte az új pályát, mert előtte a Lánchíd utcai pályán nem voltak ideálisak a körülmények. Az edzés minősége sokat javult, amely maga után hozta a jobb eredményeket, a fejlődést.

– Mikor kezdett atletizálni és hogyan kötött ki a többpróba mellett?

– Tízévesen kezdtem el atletizálni Kecskeméten. Először hosszútávfutó voltam, Kónya Ákossal edzettem. Egy év után átkerültem Adamik Zoltánhoz, nála ismerkedtem meg az atlétika több versenyszámával. Neki az volt az álláspontja, hogy egy kezdő sportolónak minden számot ki kell próbálni és majd később dől el, hogy melyiket szereti legjobban, melyik számban a legjobb. Ez nálam is bevált, ezért nagyon sokat köszönhetek Adamik Zoltánnak.

Az is fontos számomra, hogy tényleg nagyon szerettem a többpróba minden számát, nem csak rám lett erőszakolva. A különböző versenyszámok változatossága miatt az edzéseket is élvezem.

– Ötpróbában és hétpróbában versenyez, melyiket szereti jobban?

– Ez nagyon nehéz kérdés, mert igazából mind a kettőt nagyon szeretem. A hétpróbát azért, mert az két számmal több, a távolugrás a kedvenc számom, de nagyon szeretem a gerelyhajítást is. A hétpróbában mindkettő szám benne van, ezért húz egy kicsit jobban a szívem ehhez. A kettő egészen más, az ötpróbában (60 méter gátfutás, magasugrás, súlylökés, távolugrás, 800 méter síkfutás) egy nap alatt minden szám lemegy, ezért nagyon pörgős. A hétpróba azért jobb, mert szét van húzva. Az első nap van négy szám (100 m gátfutás, magasugrás, súlylökés, 200 m), amelyek közül kettő délelőtt, kettő délután van, így lehet közben pihenni. A második napon három számot kell teljesíteni (távolugrás, gerelyhajítás, 800 m).

– Ki az edzője a Budapesti Honvédban?

– Szerencsés helyzetben vagyok, mert a fővárosban is kiváló edző, Zsivoczky Attila irányításával készülök. (Zsivoczky Attila 2011-ben Kecskeméten is dolgozott edzőként – a szerk.) Felnézek rá, mert nagyon jó versenyző volt és nagyon szeretem azt az edzéstervet, amely alapján ma készülök a versenyekre. Amikor a Honvédhoz kerültem, edzőm „belenyúlt” az alapmozgásomba mert a térdem „nem jött” a futásnál. Alapból nekem szebb mozgásom volt, de át kellett alakítani, mert technikailag nem volt tökéletes. Ennek következtében az eredményeim viszszaestek. Egyszerűen lelassultam, de miután berögzült az új futástechnika, jöttek, jönnek az eredmények is.

– Egy heti edzés hogyan épül fel felkészülési és versenyidőszakban?

– Egy héten hat napon edzünk, a vasárnap az pihenőnap. Hat nap alatt 9 edzésem van, plusz 4 rövid gyógytorna, továbbá kiegészítő dolgok, mint a masszázs. Az edzőtábor, amely általában a felkészülés időszakában van, az még nehezebb, mert naponta olykor 3 edzés is van, tehát 15 edzés is összejön egy héten. Minden időmet leköti a felkészülés, a versenyre utazás és maga a verseny. Sokfelé kell figyelni és sok mindent kell megtanulni. Szóval sok időt elvesz a magas szinten űzött versenysport.

– Az év elején jöttek a kimagasló eredmények. Minek köszönhető, hogy két héten belül kétszer is meg tudta javítani az U23-as magyar csúcsot ötpróbában?

– Nagyon motivált az, hogy Franciaországban életem első felnőtt nemzetközi versenyén indulhattam. Ez egy kicsit megdobta a hangulatomat. Szerencsére nagyon jól sikerült a téli felkészülés, sokat fejlődtem. Nem volt komoly sérülés, nem hátráltatott semmi. Persze az is sokat tett hozzá, hogy fejben, mentálisan is sokat erősödtem.

– Az év elején azt nyilatkozta, hogy a római felnőtt Európa-bajnokságra készül nagyon. Szerencsére a jó évkezdet, a kétszeri U23-as csúcsjavításnak köszönhetően a Glasgow-ban rendezendő vb-re is kijutott. Ez menynyiben változtatja meg a felkészülését, a terveit?

– A vb-re kijutás meglepetés, mert tényleg nem számoltunk vele. Franciaországban majdnem 200 ponttal megjavítottam az egyéni csúcsomat, majd két hétre rá, Budapesten a fedettpályás országos bajnokságon még erre is rátettem 100 pontot (4588 pontot ért el – a szerk.). Először nem tudtam, hogy a franciaországi eredményemmel megdöntöttem az U23-as magyar országos csúcsot, mert igazából nem figyeltem, hogy mennyi volt a csúcs, hanem arra törekedtem, hogy minél jobb eredményt érjek el.

Fotó: Merly Lipp

– Mit vár a következő két versenytől, tehát a világbajnokságtól és az Európa-bajnokságtól?

– Szeretnék minél jobb eredményt elérni, tovább javítani az eredményeimen. Az, hogy ez milyen helyezésre lesz elegendő, az majd kiderül. Hát igyekszem nagyon.

– A felnőttek közötti versenyzés kezdődött a sportpályafutásában. Milyen tervei vannak hosszabb távon?

– Mindent meg fogok tenni azért, hogy a fejlődésem egyenletes legyen, hogy egyre jobb eredményeket érjek el. Nyilván nem fogok minden évben 200-300 pontot javítani. Célom ebben az évben az volt, hogy ott lehessek a legjobbak, a felnőttek között és kijussak a világversenyekre. A legjobbak közé szeretnék tartozni, ezért mindent meg fogok tenni. Ha tovább tudok fejlődni, akkor remélem jönnek az egyre jobb eredmények, amelyek egyre jobb helyezéseket jelentenek majd. Természetesen szeretnék Magyarországon a legjobb lenni és képviselni hazámat a nemzetközi versenyeken.