Magas színvonalú röplabda edzői továbbképzést szervezett a KESI

Magas színvonalú röplabda edzői továbbképzést szervezett a KESI

            Színvonalas előadások és bemutatókat láthattak azok, akik részt vettek szombaton Kecskeméten, a Magyar Röplabda Szövetség éves edzőtovábbképzésén, amelyet a KESI edzői tartottak a Messzi István Sportcsarnokban – mondta Csizmadia Szabolcs, a Kecskeméti Sportiskola röplabda edzője, a továbbképzés főszervezője.

            Tíz év után rendezünk Kecskeméten éves röplabda edzői továbbképzést, amelyet a szövetség felkérésére a Dél-kelet Magyarország Régió csapatai mellett dolgozó edzők részére hirdettünk meg, de Tatabányától, Jászberényen át az ország más részeiből is jöttek érdeklődők – hangsúlyozta a főszervező.

Kiemelte, hogy egy évtizeddel korábban egyszerre, egy helyszínen tartották az összes kolléga részére a továbbképzést, de az elmúlt évtizedben olyan mértékben nőtt a röplabda edzők száma, hogy idén már 7 helyszínen kellett megszervezni.

-Büszkén mondhatom, hogy a kecskeméti továbbképzésre jelentkeztek a második legtöbben, ami a vidéki városokat illeti, mert több, mint 100 kolléga regisztrált az előadásokra – tette hozzá.

A továbbképzéseket a szezon elején rendezik, mert az ezeken történő részvétel a feltétele az edzői licensz megszerzésének.

Minden gyakorlati előadást két kesis edző tartott. Az előadások összeállítása során igyekeztek figyelemmel lenni arra, hogy minden korosztály számára legyen kézzelfogható segítség. A gyakorlati bemutatók mellett, prezentációval színesített elméleti előadás egészítette ki a képzést.
<
A Kecskeméti Sportiskola fiú röplabda csapata, amely bronzérmet nyert 2022-ben, a Buzek László Országos Serdülő Bajnokság döntőjében.
Edzőjük Gyurkó Sándor, aki a továbbképzés egyik előadója volt.

– Az előadások összeállítása során igyekeztünk figyelemmel lenni arra, hogy minden korosztály számára legyen kézzelfogható segítség – mondta Csizmadia Szabolcs.

A Játékos, labda nélküli és labdás gyakorlatok a manó röplabdázásban, a komplex mozgásfejlesztés jegyében címmel, Sándorné Kormos Edit Rita és Korpácsi Netta edzők kezdték az előadások sorát, akik a KESI U10-es és U13-as csapatainak az edzői.

Verebélyi Zsolt és Karagics Mátyás edzők, akik a továbbképzésen a sáncolás technikájáról tartottak előadást. Csapatukkal 2021-ben megnyerték az U17-es országos bajnokságot.

Juhász Zoltán és Dunszt Orsolya, az U13-as csapatok edzői, A mini röplabdázás játékrendszereinek előnyei és hátrányai a gyakorlat tükrében címmel tartottak elméleti képzést és gyakorlati bemutatót.

Sportdiagnosztika szerepe az utánpótláskorú sportoló sportteljesítményében címmel Kertész Balázs sportmenedzser és edző tartott elméleti előadást.

Gyurkó Sándor és Csizmadia Szabolcs, Keringésfokozást szolgáló labdás gyakorlatok címmel tartottak előadást, amelynek az volt az egyik mottója, hogy „keringésfokozás úgy, hogy a játékosok még élvezzék is”.

Az előadások sorát Karagics Mátyás és Verebélyi Zsolt zárta, akik a sáncolás technikájának oktatásával összefüggő alapvető kérdésekről értekeztek.

            Csizmadia Szabolcs nagyon sikeresnek minősítette a továbbképzést, amely egyben a kecskeméti röplabda utánpótlásképzés elismerése is. A szövetség részéről már jelzés érkezett, hogy a későbbiekben is Kecskemét lenne az egyik helyszíne a továbbképzéseknek.

            A Kecskeméti Sportiskolában több mint 290 fiatal röplabdázik, 24 edző irányításával. Az országos eredmények igazolják, hogy magas színvonalú és eredményes utánpótlásképzés folyik Kecskeméten.