Kecskeméten is csatlakoztak a Tájfutó Világhét rendezvényéhez

Kecskeméten is csatlakoztak a Tájfutó Világhét rendezvényéhez

Május 18. és 26. közötti időpontra hirdette meg a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) a Tájfutó Világhét rendezvényét, amelyhez a Kecskeméti Sportiskola tájfutó szakosztálya és a kecskeméti Zöldsport Egyesület is csatlakozott és a város főterén különböző hosszúságú pályákon rendezett versenyeket.

Hajnal Zsolt, a KESI tájékozódási futó szakosztályának a vezetője elmondta, hogy Kecskeméten a május 22-ére szervezett rendezvénnyel csatlakoztak a világhét programjához.

-Korábban ez a tájfutás világnapja volt, de kibővítették egy hétre. Ötödik alkalommal csatlakoztunk a programhoz Kecskeméten. Elsősorban az iskolásokat várjuk, de bárkinek, aki itt a főtéren kedvet érez egy kis tájékozódási futásra részt vehet a versenyben. Fantasztikusan lelkesek a gyerekek, nagyon jó látni, hogy milyen nagy imádattal és szeretettel futnak és keresik a tájékozódási pontokat a megkapott térképek segítségével. Ez a gyerekek nagy többsége számára egy ismeretlen sportág, amelyből a futást természetesen ismerik, de azt, hogy egy térképpel, meghatározott útvonalon kell teljesíteni a távot, ez alapvetően új számukra.

A rendezőket is meglepte, hogy Budapest XVII. kerületi Zrínyi Ilona Általános Iskola kiránduló csoportja a főtérrel ismerkedett és felkeltette az érdeklődésüket a tájfutás és kollektívan elindultak egy rövidebb pályán. Ezzel egyidőben a kecskeméti Zrínyi Ilona Általános Iskola diákjai is megérkeztek és részt vettek a rendezvényen.

A KESI tájfutó szakosztályának a vezetője bemutatta azt a hat pályát, amelyet a főtéren és környékén kialakítottak. A legkönnyebb, de technikás pálya az 0,5 km volt, a leghosszabb pedig 1,8 kim hosszú volt.

-Reményeink szerint ezek a rendezvények hozzá fognak járulni ahhoz, hogy egyre többen jelentkeznek ebbe az egészséges életmódot előtérbe állító tájfutásba – mondta, hozzátéve, hogy a Kecskeméti Zöldsportok Egyesület elsősorban a felnőtt korosztályt, a Kecskeméti Sportiskola a fiatalokat várja.

Tájékoztatása szerint Kecskeméten mintegy 40 tájfutó van, közülük 15 felnőtt, a többiek a fiatalabb korosztályból kerülnek ki.

Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség céljai a tájfutás láthatóságának és elérhetőségének növelése a fiatalok körében, valamint a résztvevők számának növelése mind az iskolákban, mind az egyesületekben.