Hét sportiskolás fiatal az Extra Ligában játszó Kecskeméti RC keretében

Hét sportiskolás fiatal az Extra Ligában játszó Kecskeméti RC keretében

Nagy József második éve a Kecskeméti Röplabda Club edzője. Profi pályafutásának nagy részét Kaposváron töltötte, majd Kecskemétre igazolt, ahol egy évet játszott. A több mint 90 szeres válogatott szereplés áll mögötte. Kecskeméten az Extra Ligában játszó KRC csapatának 14 fős keretének 7 korábban a helyi sportiskolában nevelkedett fiatal röplabdázó a tagja. A helyi utánpótlásról kérdeztük a csapat edzőjét a szerdai edzés előtt. A korábbi háromszoros bajnok és négyszeres kupagyőztes csapat az előző idényben a negyedik lett a Magyar Kupában, a bajnokságban az ötödik helyet szerezte meg. A hétvégén induló Extra Ligában a tavalyi bajnok és kupagyőztes Pénzügyőr ellen kezdi a szezont a Kecskemét.

-Hogyan kerültél Kecskemétre?

-Dávid Zoltán kérésére érkeztem Kecskemétre, majd egy évet játszottam és a játékot abbahagytam és edzőként irányítom a csapatot. Elvégeztem a Testnevelési Egyetemet, edzői diplomát szereztem.

-Hogyan látod a Kecskeméti Sportiskolára épülő utánpótlás nevelést?

-Ilyen sok fiatalt egyik extraligás csapat sem tudott kiállítani. A Kaposvár, a Kazincbarcika és a Pénzügyőr, akik rendelkeznek utánpótlásbázissal, de ők is elsősorban a kisebb csapatoktól igazolják le a játékosokat. Tény, hogy Kecskeméten van röplabdában a legnagyobb utánpótlás bázis, amely óriási segítséget biztosít a felnőtt csapatnak.

-Milyen az együttműködés a Kecskeméti Sportiskola edzőivel?

-Tavaly elkezdődött egy szorosabb együttműködés, amely erre a szezonra kiteljesedett. Szoros a kapcsolat az utánpótlás edzőkkel, megbeszéljük, hogy miben kell a fiataloknak előre lépni, egyeztetjük az edzéseket. Ők is segítenek, mi is segítünk nekik. Egyre jobb lesz az együttműködés, amelyet bizonyít az is, hogy egyre több fiatal kerülhet fel a felnőtt csapathoz.

-Hogyan tud felkerülni a felnőtt csapat keretébe egy sportiskolás röplabdázó?

-Tavaly a felnőtt csapat másodedzője tartotta a junior edzéseket, teljesen képben volt, hogy ki milyen szinten van, kit érdemes-e felhozni a felnőtt csapathoz. Én is láttam utánpótlás mérkőzéseket a tavalyi szezonban, meg az ideiben is meg fogom nézni a fiatalok több mérkőzését. Keresgéljük a tehetségeket, akiket ki lehetett választani, az mind itt van.

-Miben kell a legtöbbet fejlődni egy fiatalnak, amikor felkerül a felnőtt csapat keretébe?

-Viselkedésben és hozzáállásban, hogy ez már nem az a hobby csapat, ahol megtehette valaki, hogy nem jött el edzésre, mert inkább a Balatont választotta. Ezt már sem én, sem a csapat nem tolerálja. Meg kell érteni, hogy ez már egy másik kávéház. Előfordul egyszer kétszer, ha az ember hangosabban szól egy fiatalhoz, akkor elsírja magát.

-A tavalyi bajnok Pénzügyőr ellen kezdi a szezont vasárnap a KRC. Mi az elvárás a csapattól?

-A tavalyi bajnok és kupagyőztes ellen kezdünk az első fordulóban. A srácok nagyon keményen dolgoznak augusztus óta, folyamatosan fejlődnek a fiatalok. Örülhetnek annak, hogy a fiatalok a keretünkben szerepelhetnek, hogy olyan csapattársaik vannak, akiktől sokat tanulhatnak. Ezáltal nekik még gyorsabb lesz a fejlődésük. Nem esélytelenül megyünk fel vasárnap a pályára, azt gondolom, hogy meglepetést is okozhatunk.

Az elmúlt években 4, ebben az évben 3 fiatal lett tagja a KRC felnőtt csapata 14 fős keretének. A legidősebb Bogdán Bence, a 185 centiméter magas, szélső ütő poszton játszó fiatal.

Mióta vagy tagja a KRC keretének, hogyan kezdődött?

-Már negyedik éve vagyok a tagja a felnőtt keretnek. Nagyon nagy lépés volt számomra, amikor a felnőttekhez kerültem. Az utánpótlás bajnoksághoz képest a szint is nagyobb volt. Egyre több játéklehetőséget kapunk, akár egy egész szettet is játszhatunk, de ez a mérkőzésektől függ.

-Miben kellett alapvetően megváltozni ahhoz, hogy sok játéklehetőséget kapjon egy fiatal?

– A magabiztosság egyértelmen alapkövetelmény, ami azt jelenti, hogy merjek felelősséget vállalni, szólni a csapattársaknak mérkőzés közben, több labdát magamra vállani. Ezekben n agyon sokat kellett előre lépni, illetve a fizikai állapotom erősítésében. Szeretnék ebben a szezonban minél többet pályán lenni, fejlődni mind fizikailag, mind technikailag. Hosszabb távon a kezdőcsapat oszlopos tagja szeretnék lenni.

A legfiatalabb Boldizsár Péter 16 éves, nyáron került fel a Kecskeméti Sportiskolából a KRC első csapatához. Kilencedik éve röplabdázik, a Bólyai János Gimnázium tanulója.

-Karagics Mátyás, Verebélyi Zsolt és a felnőtt csapat jelenlegi másodedzője, Deák Márk is sokat segített abban, hogy a felnőtt csapat kertébe kerülhettem.

-Hatalmas megtiszteltetés, hogy itt lehetünk korábbi játékostársaimmal a felnőtt csapat keretében. Természetesen az a célom, hogy minél több játékpercet tölthessek a pályán.

-Szerinted, miben kell a legtöbbet fejlődni ahhoz, hogy stabil játékossá válj?

-Szerintem mentálisan kell sokat fejlődni a fizikai és technikai előrelépés mellett. Kontrollálni kell tudni az érzéseinket a pályán, nem szabad, hogy a hév elragadjon.

A fiatalok egyik edzője, a felnőttek között is kimagaslóan teljesítő, második éve a Kecskeméti Sportiskolában a fiatalokat edző Karagics Mátyás, aki társaival, Verebélyi Zsolttal és Gyurkó Sándorral sokat tett azért, hogy a kecskeméti röplabda utánpótlás a legjobb az országban. Ez azt is jelenti, hogy a felnőtt csapat mérkőzéseire kilátogató nézők örömére egyre kecskeméti fiatalnak szurkolhatnak. Karagics Mátyás szerint szerencse is kell ahhoz, hogy egy korosztályól ilyen sok fiatal fel tudjon kerülni a felnőttek keretébe.

-Minek köszönhető az, hogy sok fiatalt fel tudtok adni a felnőtt csapat keretébe?

-Az elsődleges az, hogy folyamatos az építkezés a sportiskolában az alacsonyabb korosztálytól kezdve a felső utánpótlás korosztályig. Ez a legfontosabb. Ehhez szerencse is kell, hogy egy korosztályban ennyi jó alkatú gyerek nőtt fel a sportiskolában. A tehetség sajnos kevés, mert ha 174 centiméteres csak a fiatal, sajnos az a röplabdához kevés. Van még egy 2 méter magas fiatal röplabdázónk, őt azonban még nem vitték fel a felnőtt csapathoz. A következő korosztályban egyelőre csak egy fiatal van, aki megüti azt a mércét, amivel a most felnőttekhez került fiatalok rendelkeznek. Az is tény, hogy a Kecskeméti RC jelenlegi edzőivel sokkal jobb a kapcsolatunk.

-A fiatalok felkészítésében változtattatok-e, pontosabban hogyan készítitek fel a fiatalokat?

-A mi munkamódszerünk az, hogy a legmagasabb korosztályban már arra képezzük a gyerekeket, ha bármelyikre szükség lenne egyik pillanatról a másikra a felnőtt csapatnál, ami bármikor előfordulhat, akkor ők oda be tudjanak lépni. Az utánpótlás csapat eredményessége másodlagos dolog, nagyon speciális, egyéni képzésben vesznek részt egész évben a sportiskola legidősebb röplabdázói. Mi ezt a koncepciót követjük.

-Azok a játékosok, akik csak kevés lehetőséget kapnak a felnőtt csapatnál, játszhatnak-e a sportiskola csapatában is?

-A fiatalok játszhatnak a sportiskola U20-as csapatában, amikor nem ütközik a mérkőzés a felnőtt csapat mérkőzésével. Sajnos eddig a szövetség nem nagyon figyelt oda és ugyanarra az időpontra írták ki a felnőtt csapat mérkőzéseit, mint amikor az utánpótlásét. Természetesen nem csak mi vagyunk ebben a helyzetben, hiszen más csapatoknál is vannak tehetséges fiatalok, akik mindkét csapatban játszhatnának. Alkalmazkodni kell a helyzethez.