Három kecskeméti fiatal a magyar férfi röplabda válogatottban

Három kecskeméti fiatal a magyar férfi röplabda válogatottban

A július 9-én Rigában lejátszott döntő második mérkőzésén is vereséget szenvedett a magyar férfi röplabda-válogatott Lettországtól, így is története legjobb helyezését érte a második hellyel a 2018-ban elindított Ezüst Európa-ligában. A csapatnak három kecskeméti fiatal, Boldizsár Péter, Kecskeméti Bálint és Varga Péter is tagja volt. A férfiválogatott szövetségi kapitánya, a szintén egykori kecskeméti Nagy Péter értékelte a válogatott teljesítményét, valamint a Kecskeméti Sportiskola Röplabda Akadémia három játékosának szereplését.

  • Idén nyáron egy jelentősen megfiatalított válogatottal indultunk neki ennek a sorozatnak. Az alapvető koncepció az volt, hogy azok a tehetséges fiatalok, akik hosszú távon komolyabb szintre juthatnak el, vagy esetlegesen egy külföldi pályafutás is kijöhet náluk, azokat gyűjtsük össze és egy olyan csapatot próbáljunk meg összerakni, aki nagyon egységes. A csapategységre helyeztük a hangsúlyt és ennek a nyárnak az volt a fő feladata, hogy az edzői stáb által felvázolt játékstílust kialakítsuk. Ez párosult egy jó szerepléssel és egy jó eredménnyel – vázolta a megfiatalított magyar férfi röplabda válogatott koncepcióját a nemrégen kinevezett szövetségi kapitány.

Nagy Péter szerint az Európa Liga sorozatban reálisan nyerhető mérkőzéseink voltak, a sorsolás is egy kicsit segített. A csoportkörben volt két könnyebb mérkőzés a grúzok ellen, akiket nem lebecsülve, de egy alacsonyabb szintet képviselnek a röplabdában. Abból a szempontból jó volt az a két mérkőzés, hogy mindenkinek tudott játéklehetőséget biztosítani a kapitány. Az osztrákok ellen a csoportkörben idegenben 3-2-re, itthon 3-0-ra nyert a magyar csapat. Az elődöntőben a Ciprus elleni idegenbeli mérkőzés rosszul sikerült. Sajnálatos módon a válogatott kezdő feladója bokaszalag szakadást szenvedett. Ennek ellenére a nehéz helyzetből sikerült a csapatnak felállnia és itthon 3-1-re megnyerni a mérkőzést és utána az aranyszettet is és ezzel kvalifikálták magukat a döntőben.

  • A döntőben a lettek ellen az eredmény simának mutatkozik, ennek ellenére úgy gondolom, hogy helyenként nyomást tudtunk rájuk gyakorolni, de a rutintalanság meg két kezdőjátékosunk sérülése rányomta a bélyegét erre a két mérkőzésre. Ennek ellenére sikeresnek értékelem a nyári szereplésünket – fűzte hozzá.

Az elmúlt bajnoki szezonban a három kecskeméti fiatal a klubcsapatban sok játéklehetőséget kapott, így Nagy Péternek volt lehetősége személyesen a mérkőzéseken megfigyelni őket és értékelni a játéktudásukat.

  • Örömteli, hogy ilyen fiatalon sikerült beintegrálódni a csapatukba. A válogatottban Kecskeméti Bálint nehéz helyzetbe került, hogy feladó-átló pozíciót kellett játszania már a Ciprus elleni második mérkőzésen és a döntő két mérkőzésén is. Neki nem az a posztja, hanem négyes ütő. Úgy gondolom, hogy nagyon jól megoldotta és helyettesítette a sérült játékosunkat. Boldizsár Peti főleg a Ciprus elleni, második hazai mérkőzésen szállt be nagyon jól és adott egy olyan lendületet a csapatnak, ami szükséges volt ahhoz, hogy sikeresen abszolváljuk. A döntőben is nagyon szépen helyt állt. Nyilván 17 évesen eddig még megközelítőleg sem találkozott ilyen ellenfelekkel, meg ilyen sebességekkel, magasságokkal. Játéka nem csak a csapatnak, hanem neki is óriási löketet fog adni a jövőben. Ha továbbra is komoly munkát fog végezni, akkor ő is magas szintre juthat. Varga Péter kicsit kevesebb játéklehetőséget kapott, azonban benne is látom a potenciált. Ha nagyobb rutinja lesz a későbbiekben, akkor nagyobb szerepet kaphat, mert tehetsége alapján még jobb teljesítményre lesz képes – értékelte a kecskeméti röplabda akadémisták válogatottbeli szereplését a szövetségi kapitány.

Nagy Péter természetesen szeretne a válogatottal előre lépni. Jövőre az Ezüst Európa Ligában folytatják a szereplést, egy évvel nagyobb rutinnal és természetesen egy jó sorsolással, jó játékkal az Arany Európa-ligába való feljutást is célba veszik.