Gyapjas Viktor vízilabdázó álmai megvalósítása felé tart

Gyapjas Viktor vízilabdázó álmai megvalósítása felé tart

Gyapjas Viktor a Kecskeméti Sportiskolában kezdett vízilabdázni, majd 12 éves korában, 2016 őszén az FTC-be igazolt. Anyaegyesületében kiemelkedett győzni akarásával, már 2013-ban lehetőséget kapott arra, hogy a két évvel idősebbek között játszhasson. 2019-ben a burgaszi U15-ös Európa-bajnokságon aranyérmes volt. 2021-ben a máltai U17-es Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett és az Eb legjobb kapusa lett. 2022-ben a belgrádi U18-as világbajnokságon aranyérmes lett a válogatottal és a vb legjobb kapusává választották. 2022-ben az állandó játéklehetőség érdekében a BVSC-be igazolt. 2023-ban Bukarestben a junior válogatott tagjaként U20-as világbajnok lett és ismét kiérdemelte a vb legjobb kapusa elismerést. 2023 februárjában kapott meghívót a Varga Zsolt által irányított férfi felnőtt vízilabda-válogatott keretébe. A 2024-es zágrábi felnőtt Európa-bajnokságon negyedik helyezést elért csapat kapuját védte kiválóan. Viktor tudatosan készül arra, hogy válogatott legyen, világversenyeken képviselje hazáját. Ebben az évben a párizsi olimpián való részvétel álmai beteljesülését jelentené. Ennek vet alá mindent, erre készül minden idegszálával. A kiváló vízilabdázót terveiről, Kecskeméthez kötődéséről kérdeztem.

Egy kecskeméti sportcsaládban született, édesapja válogatott röplabdázó volt, bátyja Brendon az USA-ban, a San José State Universityn tanul és vízilabdázik, de a kisöccse is sportol. Hogyan lett vízilabdázó?

Én kiskoromban asztmás voltam és sűrűn jártunk Budapestre kórházba. Az orvos azt javasolta, hogy kezdjek el úszni. A bátyám is ekkor kezdett el sportolni. Ő a foci és a vízilabda közül az utóbbit választotta én szintén elkezdtem vízilabdázni.

Ki volt az első edzője Kecskeméten?

Ha jó az emlékezetem, az első edzőm Heródek Bence volt, majd Gyenes István mellett készültem. Már akkor is sok tornán és bajnoki mérkőzésen játszottam a nálam idősebbek között.

Hogyan emlékezik vissza a Kecskeméti Sportiskolában eltöltött évekre?

Az természetes, hogy a sportiskolához és a szülővárosomhoz nagyon kötődtem és kötődök ma is. Négy évet sportoltam a KESI-ben, ott tanultam meg úszni, ott álltam be először a kapuba. Ott döntöttem el nagyon fiatalon, hogy élsportoló, válogatott és olimpikon akarok lenni.

Ezért igazolt 12 évesen a Fradiba? Miért a FTC-t választotta?

Édesapám biztatására végérvényesen eldöntöttem, hogy magas szinten szeretnék vízilabdázni, mert csak úgy tudom megvalósítani a céljaimat. Akkor a Fradi még nem volt annyira topon, mint most. Volt egy kecskeméti játékos, Szőke Benedek, aki a Fradiba igazolt. A Fradi akkori edzőjének, Béres Gergelynek a személye meghatározó volt, mert benne bíztam. Ez jó választás volt, mert kiválóan menedzselt és jó szakember volt.

Miért igazolt át 2022-ben a BVSC-Zugló csapatához?

Számomra fontos volt ez a lépés, mert úgy éreztem, hogy az olimpiai csapatba kerülés csak akkor valósulhat meg, ha több játéklehetőséget kapok. A Fradiban ott volt Vogel Soma, oda igazolt Szakonyi Dániel és úgy gondoltam, hogy a váltás jó lesz, ha én a BVSC-be igazolok. Mint kiderült ez jó döntés volt, mert itt megkaptam azt a lehetőséget, amellyel élni tudok.

Következő nagy lépés a felnőtt válogatott meghívó volt 2023-ban, majd a zágrábi Európa-bajnokság következett, ahol kiválóan védett. A férfi vízilabda válogatott már korábban kiharcolta az olimpiai részvételt. Bízik abban, hogy a válogatott csapat tagjaként olimpikon lesz?

Nagyon bízok abban, hogy kijutok a párizsi olimpiára. Erre építettem fel az utóbbi öt évemet, hogy az első adandó alkalommal olimpikon legyek. Úgy gondolom, hogy nagyon jó úton haladok, tisztában vagyok a hiányosságaimmal, hibáimmal és folyamatosan, nap mint nap ezek kijavításán dolgozok. Száztíz százalékosan erre koncentrálok.

Nagyon fiatalon vált élsportolóvá. Mennyire változtatta meg ez az életét?

Ez az életem. 11 éve csinálom ezt a sportot napi két edzéssel, mindent alávetek a vízilabdának.

Mit kapott eddig a sok lemondásért a sporttól?

Nagyon sokat kaptam. Rengeteg barátot szereztem, szinte minden klubból és a válogatottban is. Sok élménnyel lettem gazdagabb. Megtanultam a küzdeni akarást. Számtalan pozitívumot adott a sport, nem is tudnám mindet felsorolni. Nem lehet semmihez sem hasonlítani azt az érzést, amikor egy világversenyen a dobogó legfelső fokán állva felcsendül a magyar himnusz és felkúszik az árbócra a magyar zászló.

Mennyire kötődik Kecskeméthez?

Természetesen van egy erős kötődésem a szülővárosomhoz. Már több mint hét éve Pesten élek. Jó, ha havonta egyszer-kétszer hazajutok szüleimhez, testvéremhez. Szüleim is ellátogatnak egy-egy mérkőzésemre, akkor tudunk találkozni.

Milyen célokat tűzött ki maga elé hosszabb távon?

A Testnevelési Egyetemen tanulok, szeretném elvégezni a vízilabda edzői szakot, hogy a jövőben majd kamatoztatni tudjam a tudásomat a sportberkeken belül. Nekem mindig megvannak a céljaim, amit az adott időn belül el akarok érni. A realitásokból indulok ki, ezért eddig az önmagam elé kitűzött célokat sikerült megvalósítanom. Már a korábbi években is célkitűzésem volt, hogy szeretnék Európa-bajnok lenni, szeretnék világbajnok lenni. A tavalyi célkitűzésem az volt, hogy válogatott legyek. Jelen pillanatban az olimpia. Klubszinten még folyik a bajnokság, most érünk a hajrába. Szeretnék ebben az évben döntőt játszani a bajnoki címért. Természetesen már gondolok a jövő évre is, szintén nagy terveim vannak.

Nagyon fiatalon itt hagyta a szülővárosát, a családját és küzd céljai eléréséért. Mit üzen azoknak a fiataloknak, akik magához hasonlóan komoly sportkarrierre vágynak?

Én azt üzenem, hogy fogadják el tőlem, hogy a befektetett munkának mindig meg lesz az eredménye. Merjenek nagyot álmodni, mert nincsen lehetetlen.

Garaczi János