Futni jó!

Futni jó – válaszolta kérdésemre Palkovits István (15 éves), a KESI Atlétika Szakosztályának ígéretes versenyzője, aki indul a március 14-én, 107. Mezei Futó Országos Bajnokságon. Edzője Németh Gyula, még szinte gyerek fejjel, 1968-ban indult először ezen a futóversenyen.

-A természet és az ember hihetetlen összefonódása, ami meghatározó élmény lehet az életünkben. – mondta Németh Gyula, a mezei futóversenyről. – Én kamaszként álltam először rajtvonalhoz és azóta sem tudtam elszakadni a sporttól és magától a futástól sem. Igaz, hogy egy nagyszerű ember volt az edzőm, Híres László személyében, aki hat évig okított. Sokat tanultam tőle, de 26 évesen abbahagytam a hivatásos versenyzést és inkább edzőként dolgoztam tovább.


– Miért hagyta abba a versenysportot?

Minden alkalommal a maximumot hoztam ki magamból, de éreztem, hogy nem a jó oldalon állok. S az élet engem igazolt, mert alig hagytam abba a hivatásos versenyzést, edzőként országos szinten ma is megdönthetetlen eredményeket értem el.

– Milyen a jó edző? Az eredményközpontúság mennyire fontos?

– Természetesen a versenyszellem uralkodik a munkámban, hiszen keményen meg kell küzdeni a sportolónak az eredményeiért, s célként az elérhető legmagasabb díjat kell kitűzni. Egy versenyzőnek hiába vannak jó adottságai, ha nem szolgalmas és nincs elég kitartása. A tehetség, számomra két dolgot jelent: egyrészt egy jó adottságot, amit kaptunk és a mérhetetlenül nagy szorgalmat, csak e kettő tulajdonság birtokában lehet eredményeket elérni, s nemcsak a sportban, de az életben is. Edzőként elsősorban e szempontokat tartom szem előtt.A „jó edző „ fogalmára nincsenek külön címszavak egyetlen szótárban sem. Nem lehet skatulyák közé szorítani ezt a munkát, mert ahány tanítvány, annyiféle módszert kell alkalmazni. Ám, higgye el nincs annál szebb és jobb dolog a világon, mint amikor belépek a terembe és csillogó szempárokat látok……, az olyan számomra, mintha egy templomban lennék…

– Mondjuk, aki nem versenyszerűen sportol, az miért fusson, vagy miért jöjjön el a mezei futó versenyre?

– Nézze a mai felgyorsult életünkben a testünket sanyargató stressz, és méreganyagok eltüntetésére a legjobb és legkézenfekvőbb módszer:a futás. Milliókat költenek plasztikai sebészekre az emberek, de azt nem veszik észre, hogy nemcsak kívülről kell a fiatalságot megőrizni , hanem belülről is. S ehhez minden eszközünk megvan születésünk óta, mert ha valaki fokozatosan elkezdi a rendszeres futást, akkor a mozgása sem öregszik, s az, az ember hetven évesen is fitt marad…

Kategória: Archív, Atlétika