Elismerés a kecskeméti röplabda utánpótlás nevelésnek

Elismerés a kecskeméti röplabda utánpótlás nevelésnek

Röplabda Akadémia néven folytathatja a tevékenységét 2023. április 14-től a Kecskeméti Sportiskola röplabda szakosztálya, amely elismerés a kiemelkedő kecskeméti utánpótlás nevelés számára. Ugyanezen a napon Dunszt Ferenc, a kecskeméti röplabdázás megalapítójának emléke előtt is tisztelegtek, a Katona József Gimnázium új sportcsarnoka a legendás szakember nevét viseli a jövőben.

A sportcsarnok átadásán részt vett Vatai Gabriella, a Magyar Röplabda Szövetség operatív igazgatója is. A kecskeméti nevelésű egykori röplabdázó, aki a Kecskeméti RC-ban majd a Vasas SC-ben játszott, többszörös magyar bajnok, Magyar Kupa győztes és sokszoros magyar válogatott volt elmondta: a magyar röplabda sport a tao támogatásnak nagyon sokat köszönhet. Amikor 2017-ben látvány csapatsportág lettünk, akkor kezdtük el a felzárkózást a többi csapatsportág közé, mellé. Azoknak a szakosztályoknak, akik igazán sokat tesznek a sportágért kellő mennyiségű támogatást próbálunk biztosítani. Ettől az évtől már nem csak a tömegesítés a lényeg, hanem az is, hogy hol van minőségi munka. Kecskemét évtizedek óta a férfi felnőtt röplabdának és az utánpótlásnak egy kiemelkedő és stabil bázisa. Nem volt kérdés, hogy a Kecskeméti Junior Sport Kft., benne a Kecskeméti Sportiskola Röplabda Szakosztálya a kiemelten támogatottak körébe tartozzon. Dolgozunk azon, hogy ahol ilyen szuper központok vannak, ott kiemelt mérkőzéseket tudjunk megrendezni. Emlékezetes esemény lesz, hogy idén ebben a rendezzük a Dunszt Ferenc U13 -as országos bajnoki döntőt.

Vatai Gabriella és Fritz Ágnes

Hozzátette: örömteli, hogy Kecskemét van a legtöbb, magas képesítéssel rendelkező edző jelenleg. Szerencsére az ország többi pontján is egyre többen szereznek röplabda szakedzői képesítést, de a hagyományok Kecskeméten régóta megvannak. Én nagyon örülök, hogy ifj. Nagy Péterrel sikerült megállapodni és a férfi válogatott szövetségi kapitánya lett. A tavalyi év legjobb edzője Gyurkó Sándor lett, aki az U16 fiú válogatott vezetőedzője. Csizmadia Szabolcs a szövetség Dél-Kelet Régió szakmai referenseként tevékenykedik. Remélem, hogy a jövőben sok kecskeméti szakembert fogunk látni, akik a röplabda szövetségben tevékenykednek.

Fritz Ágnes, a Kecskeméti Sportiskola sportszakmai igazgatója, egykori kiváló röplabdázó elmondta, hogy a röplabda szakosztályban az U10-es korosztálytól az U20-as korosztályig 16 csoportban, dolgoznak a mindennapokban. 2010-től 16 utánpótlás bajnoki címet nyertek meg a KESI röplabda csapatai és a 2022/23-as szezonban pedig a Sportiskola hat, első osztályos gárdájából mindenki versenyben van az országos döntőért.

A 291 sportiskolás röplabdázó mellett, a sportolói és szülői igényeket figyelembe véve, elindították a strandröplabdázást, amely már most 45 fővel bővítette a szakosztály létszámát.

Az utánpótlásnevelésben 22 szakember dolgozik, akikből 7 fő rendelkezik szakedzői végzettséggel, amely országos szinten is magas számnak mondható. Az utóbbi években szakmai elismerések sora bizonyította a kiemelkedő utánpótlás nevelő munkát. Az MRSZ az év Legjobb utánpótlás edzője címet adományozta Karagics Mátyásnak, Sándorné Kormos Editnek, Verebélyi Zsoltnak és Nagy Péternek, aki 2018-ban a Mester-M díját is elnyerte.

A szakosztályban jelenleg 24 leány és fiú utánpótlás válogatott sportoló játszik, akikből négyen már a felnőtt férfiválogatottba is kaptak meghívót.

Kiemelt célunk a felnőtt csapatok utánpótlásának a biztosítása. A 2022/23-as szezonban 8 játékost adtunk át a KRC NB I-es férficsapata részére, akik közül többen rendszeres játéklehetőséget is kapnak. A kecskeméti Röpke SE női csapatába idén 8 röplabdázónk juthat fel, akikkel a felnőtt csapat komoly célokat fogalmazott meg a 2023/24-es szezonban, tervük között szerepel az NB II-es bajnokság 1-4. hely megszerzése.

Fritz Ágnes fontosnak nevezte, hogy a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. sportfejlesztési pályázatainak köszönhetően elkészült új és a felújított létesítmények átadásával egyre jobb körülmények között folyik a képzés. Korábban elkészült az Univer Sportcsarnok, megújult a Kocsis Pál Szakiskola tornaterme és a Zrínyi iskola kültéri röplabdapályái. A Katona József Gimnáziumban a futsallal által átadott és közösen használt tornacsarnok is komoly előrelépést jelent a szakosztály életében. A minőségi munkát magasabb szintre tudtuk emelni, elindult a kiemelt csapatoknál a kétedzős modell, a mentoredzői program és ezekben a létesítményekben már tudjuk használni a sportágspecifikus eszközöket csapat-és az egyéni edzésekhez is egyaránt – hangsúlyozta a sportszakmai igazgató.