Dajka Zsolt birkózó senior világbajnoki bronzérmes

Dajka Zsolt birkózó senior világbajnoki bronzérmes

Dajka Zsolt, a Kecskeméti Birkózó Club versenyzője, a Kecskeméti Sportiskola Birkózó Szakosztályának az edzője bronzérmet nyert Görögországban, a Loutrakiban október 17-22 között rendezett senior világbajnokságon. Dajka Zsolt sokszoros válogatott birkózó, 16 szoros magyar bajnok, több világkupát nyert. Volt EB-n bronzérmes, VB-n ezüstérmes U23-as korosztályban, kétszeres senior világbajnok.

Hány évente rendeznek senior világbajnokságot?

Minden év októberében rendezik meg a 35-60 év közöttiek számára a világbajnokságot. Idén 53 ország, közel 400 versenyzője nevezett.

Címvédőként indult, bronzérmet szerzett.

2021-ben és 2022-ben is megnyertem az “A”-divizió (34-40 év közöttiek) kötöttfogású 100kg-os súlycsoportjának a világbajnokságát, így kétszeres címvédőként érkeztem. Jó formában éreztem magam, hiszen megnyertem idén Lengyelország, Varsóban megrendezett világkupáját, később a magyar bajnokságot is.

Saját súlycsoportomban idén 13-an indultunk. Első mérkőzésem, a 8 közé jutásért, az amerikai Michael Burke ellen volt, akit 5:1-es arányban, visszafogott taktikus birkózással sikerült megvernem.

Következett a negyeddöntő, ahol a Görög Spirydon Kountouratzis ellen sajnos egy figyelmetlenséget követően kikaptam 3:1-es arányban. Szerencsére a görög bejutott a döntőbe így tovább vitt magával a délutáni programba, ahol a bronzérmet sikerült megszereznem 5:1-es arányban az ukrán Ihor Kholodnyival szemben.

Melyik volt a legnehezebb mérkőzés?

Mindenképpen a görög elleni elődöntöm volt a legnehezebb, ott kiadtam magamból mindent, de sajnos a görög versenyző ezúttal jobbnak bizonyult. Mivel kétszeres címvédő voltam, a formám is jó volt, így a magammal szembeni elvárásom ismét egy aranyérem volt. A döntőben egy svéd birkózóval kellett volna mérkőznöm, akit már többször sikerült világversenyen magam mögé utasítanom, de sajnos ezúttal a görög versenyző ebben megakadályozott, így kénytelen voltam beérni a bronzéremmel.

Milyen tervei vannak?

Szeretnék minél több birkózót kinevelni, akiknek átadhatom a tudásomat. A fiataloknál nem elsősorban az eredmény a fontos, hanem az, hogy sportoljanak, szeressék meg a birkózást és egészséges fiatalok nevelkedjenek Kecskeméten. Természetesen, ha ez kiemelkedő eredményeséggel is párosul, az külön öröm számomra és a szülők számára is.