Akár az országos döntőig is eljuthatnak – a kézilabda szakosztály 2016-os évértékelése

Milyen hazai és nemzetközi sikereket értek el a fiatalok?

A Kecskeméti Sportiskola Kézilabda Szakosztálya igazi „utánpótlást nevelő bázisként” működik. Egyre több fiatal volt KESI-s épül be a két kecskeméti felnőtt csapat kereteibe. Nyár elején mind a fiú, mind a leány serdülő csapatból több fiatal, akik már nem tudnának a Sportiskola keretei között versenyezni, eligazoltak más vidéki csapatokba, ahol kiválóan helytállnak, viszik képzésünk jó hírnevét. A fiúk közül négyen is NB I-es utánpótláscsapatokhoz igazoltak.

Országos Serdülőbajnokság, Országos Gyermekbajnokság, Kisiskolás Bajnokság: Valamennyi bajnokságában részt vesznek korosztályos csapataink. Az előző években jellemzően szakosztályunk szélesítésén, létszámának emelésén munkálkodtunk. A 2015/2016-os bajnoki szezonban, a felsőbb korosztályokban, főleg a fiúknál korosztályonként 2-2 csapat indult, illetve a kisiskolás bajnokságban is kihasználtunk minden indulási lehetőséget. A 2015/2016-os bajnoki szezonban továbbra sem emeltük meg a csoportok számát, illetve nem törekedtünk a játékosok számának nagymértékű növelésére. Nagyobb hangsúlyt fektettünk a minőségi képzésre, ami az eredményekben is megmutatkozott, hiszen egyre több mérkőzést nyernek csapataink és leány U11-es csapatunk az országos elődöntőbe is bekerült, ami főleg azért jelentős eredmény, mert az utánpótlás szempontjából az ország egyik legnehezebb régiójában (Bács-Kiskun, Csongrád, Békés) szerepelünk. Kisiskolás csapataink pedig többször nyertek a Szeged, Békés, Békéscsaba, Orosháza csapatai ellen, akik mindig az ország utánpótlás élvonalához tartoztak, tartoznak.

Fiú serdülő csapatunk nyáron részt vett egy Franciaországban rendezett Világjátékon, ahol 4 kiváló csapat közül a 3. helyen végzett, Brazília, Franciaország mögött.

Milyen helyzetben van a sportág jelenleg? Sikerült-e növelni a gyerekek létszámát?

Folyamatosan építkezünk. A sportág országos pozitív megítélését is kiválóan jellemzi, hogy nagyon sok gyerek próbálja ki a kézilabdát. Egyre több 8-10 éves kapcsolódik be a szivacskézilabda edzésekbe. Az idősebbek közé is érkeznek mindig új „próbálkozók”, de sportos előképzettség miatt sokan tényleg csak egy darabig próbálkoznak. Viszont azt látjuk, hogy elindult egy másik folyamat. Több vidéki városból is szeretnénk, illetve már igazoltak is át a Szakosztályunkba. Így összességében az idén is valamelyest növekedett a létszámunk.
Igazolt sportolóink 7 fiú és 4 leány csoportban, több helyszínen, heti rendszerességgel, egyre jobb feltétetek mellett végzik munkájukat. Egyre több versenyen és egyre jobb eredményekkel versenyeznek csapataink. Bázis iskoláinkban előkészítő csoportok működnek, külön óvodai (előkészítő) csoporttal is rendelkezünk. Szakemberink közül mind a 13 edző rendelkezik edzői – és pedagógusi végzettséggel is, ezzel is erősítve a sport nevelő hatását. A szakosztály hatékony működését 2 technikai vezető, 1 fizioterapeuta, 1 masszőr, illetve 1 sportmunkatárs biztosítja.

Sajnos teremgondokkal küzdünk –a növekvő létszám miatt– kellene új csoportokat alakítani, de csak 4 helyszínen tudunk edzeni (2 kisebb és 2 kézilabdapálya nagyságú csarnok).
Valamit enyhített a 2016. augusztus elején elkészült, majd 2016. szeptember 22-én hivatalosan átadott az új, 2015/2016-os TAO-s Sportfejlesztési Programunkban megpályázott, kültéri, gumis kézilabdapálya. Ez minőségi változást jelent, hiszen jó idő esetén kültéren akár egész pályán is gyakorolhatnak csapataink. A nagy létszám és a kevés rendelkezésre álló csarnok miatt csapataik szinte mindig félpályán edzenek.
a 2015/2016-os bajnoki idényben 15 korosztályos csapatunk 303 bajnoki mérkőzést játszott 203 győzelemmel, 5 döntetlennel és 95 vereséggel. Részt vettek 3 többnapos kupán (több kupagyőzelemmel), edzőtábort, nyári sporttábort szerveztek. A több mint 200 gyermek számára beszerzett különböző sportfelszerelésekkel pedig az egységes arculatot is ki tudták alakítani.
Szeptemberben (2016/2017 bajnoki idény) megkezdődtek a korosztályos bajnokságok, ősszel 16 korosztályos csapattal versenyeztünk:
Országos Serdülő Bajnokság (OSB) – 2 csapat (2 fiú)
Gyermekbajnokság- 11 csapat (7 fiú, 4 leány)
Megyei Ifjúsági Bajnokság 1 fiú csapat
Kisiskolás bajnokság: januárban kezdődik – 5 csapattal neveztünk.
A bajnokságokban lejátszott mérkőzések száma és eredményessége:

2016/2017

mérkőzés

győzelem

döntetlen

vereség

lőtt gól

kapott gól

pont

Mindösszesen:

112

81

1

30

2562

1613

163

Felsőbb korosztályokban (OSB, U14, U13, U12, U11), ahol számolják az eredményeket és táblázatokat készítenek a bajnokság állásáról, az öt korosztályból 4 korosztályban vezetjük a régiós bajnokságot, egyben pedig a 2. helyen állunk. U10-ben és U9-ben pedig a 32 győzelem mellett csapataink csak 4-szer hagyták el verességgel a pályát. Tavasszal kezdődnek a továbbjutások után igazán a megmérettetések, reményeink szerint minél tovább jutnak csapataink, akár 1-2 csapat az országos döntőig.

Kik a legnagyobb tehetségek, és milyen megmérettetések várnak rájuk a következő évben?

Az Országos Serdülő Bajnokságban induló első csapatunk most nagyon egységes, nincs igazán kiemelkedő egyéniség közöttük, igazi csapatként a bajnokság során meglepetést várok tőlük, vagyis akár az országos döntőt is elérhetik.
Viszont a leány U13-as és a fiú U14-es korosztályokban találunk már tehetséges fiatal kézilabdázókat. Ők már egy korosztállyal feljebb a serdülők között is bizonyítanak mérkőzésről-mérkőzésre. A leányoknál név szerint: Pécsi Villő, Nagy Enikő, Molnár Dorottya; fiúknál pedig Papp István, Francia Zalán, Szevelényi Bence.
Kategória: Archív, Kézilabda