A tájékozódási futást népszerűsíti a Sportiskola legfiatalabb szakosztálya

A tájékozódási futást népszerűsíti a Sportiskola legfiatalabb szakosztálya

A Kecskeméti Sportiskola legfiatalabb szakosztálya a tájékozódási futás népszerűsítése érdekében szerdán rendezett versenyt, az Arany János Általános Iskola felső tagozatos diákjai részére, az iskola melletti területen. A tanulók a testnevelési és az osztályfőnöki óra keretében, az iskola melletti házak között és a parkokban elhelyezett kontrollpontokat keresték fel, leigazolták az érkezésüket, majd az indulási ponton szembesültek az elért eredményükkel.

Hajnal Zsolt, a KESI tájékozódási futó szakosztályának a vezetője elmondta: az Arany János Iskola mellett a Hunyadi Mátyás Általános iskolában is szerveztek tájfutó versenyt, valamint a Magyar Sport Napján, a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban is sokan kipróbálhatták a sportágat.

A versenyeket azért rendezik sűrűbben, mert a toborzásra helyeznek most nagy hangsúlyt. Akik kedvet éreznek a tájfutás iránt, azokat szeretnék a KESI szakosztályába meghívni. A városban mintegy félszáz tájfutó vesz részt a különböző versenyeken, remélik, hogy a sportiskola létszáma is egyre bővül.

-Az elmúlt egy hónap toborzó munkájának már van eredménye, mert egyre többen járnak az edzésekre – tette hozzá.

Egy foglalkozás sorozat utolsó állomása volt a szerda reggeli tájfutó verseny az iskola környékén. Júniusban, az iskolai szünet előtt lesz az ágasegyházi erdőben a következő tájfutó verseny, amelyre azokat a fiatalokat hívják meg, akik osztályukban a legjobb négy tájfutó között végeztek. Akkor már valós erdei körülmények között ismerkednek a fiatalok ezzel a sportággal.

A tájfutást kipróbáló fiatalok részére készítettek az Arany János Iskolát és környékét ábrázoló térképet, amelyen a tájékozódási pontokan elhelyezett készülékekkel lehetett igazolni, hogy megjelent a versenyző az adott helyszínen. A fiatalok térképpel, időmérő eszközökkel a kezükben indultak az 1,3 km hosszú, 9 tájékozódási ponttal kijelölt útvonalon. További két hosszúságú, 1,7 és 1,8 km-es pályát is kijelöltek az adott területen, amelyeknek a nehézségi foka változott.

-Ez a harmadik verseny, az első két alkalommal egyszerűbb volt az ellenőrzési pontok megtalálása, ma azonban a pálya kialakítása szinte megközelítette az erdei verseny rendezésének a feltételeit – mondta a szakosztályvezető.

Fodor Panni az Arany János Általános Iskola 5.a osztályos tanulója jól szerepelt a reggeli versenyen, mert a harmadik legjobb eredményt érte el.

Elmondta, hogy már korábban is részt vett tájfutó versenyen. Nagyon tetszett neki a mai futás, mivel a térkép alapján gyorsan megtalálta az ellenőrzési pontokat. A tájékozódási futást kiegészítő sportágként el tudja képzelni, mert az ő alapsportága a kosárlabda, amelyet a kecskeméti kosárlabda akadémián folytat.