„A sport olyan, mint az ev\u00e9s, minden nap kellene csin\u00e1lni.”

„A sport olyan, mint az ev\u00e9s, minden nap kellene csin\u00e1lni.”
Nagysolymosi Sándor

Nagysolymosi Sándor

 

„Minden nap 2 óra fizikai munkát végzek. Ebben a favágás és talicskázás vagyis a „kubikolás” is benne van.  Aki élsportoló akar lenni, annak meg kell ismerkedni a legkeményebb fizikai munkákkal, mert ha nem tapasztalja meg, nem lesz képes nagy eredményekre.” – interjú Nagysolymosi Sándorral, a KESI judo szakosztályának vezetőedzőjével.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miért nem szeretitek a cselgáncs megnevezést?

– Egy ilyen sportágat, ami ekkora nemzetközi népszerűségnek örvend, nem kell magyarítani. Ez a sportág Japánból ered és ott is így ejtik, judo. Ezt mindenhol megértik.

Balog Veronika: M.K.I., Mucsi Maja: O.B.I., Holló László, Cseh Márk: O.B.III., Németh Tamás: O.B.V., Szabó Csaba: O.B.I., Holló Dani, Cigány Zsombor: -, Lőrinc Renáta: O.B. I.

Balog Veronika: M.K.I., Mucsi Maja: O.B.I., Holló László, Cseh Márk: O.B.III., Németh Tamás: O.B.V., Szabó Csaba: O.B.I., Holló Dani, Cigány Zsombor: -, Lőrinc Renáta: O.B. I.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A judósok valóban büszkék a karfiolfüleikre vagy ez csak afféle „lépcsőházi okosság”?

– A birkózóknak is össze van törve, de nekem is össze van törve, viszont nekem annyira nem tetszik.  Szerencsére nem lettem filmszínész, mert a filmvászon nem mutat jól. Van olyan is, hogy valaki eltöri magának, mert azt akarja, hogy látszódjon rajta, hogy vérbeli judós. A többség persze nem magának töri össze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sportolsz-e még mást is a judo mellett?

– Rendszeresen kerékpározom, úszok és kondicionáló edzéseken veszek részt a gyerekeimmel együtt az otthonunk mellet lévő ún. 800m-es „Sojka-körön”. Ez nem sík terep, hanem dimbes-dombos, egyébként saját kialakítású. A változatos terepen való edzés azért is hasznos, mert a judoban is változatosan kapja az ember a terhelést. A változatos terepfutás közelebb áll a judo mozgáskultúrájához.

Aki nemzetközi szinten akar mozgolódni, annak heti 10 edzésre van szüksége időszakonként.

A versenyzőimnek beépítettem még a girjás edzést is. Az egyik judósom, Barcsik László kettlebell edző és a válogatott kerettagok az ő edzésein vesznek részt rendszeresen. Jelen pillanatban Barcsik László a vb-re készül.

 

Balról jobbra: I. kép: Lepés Imre: amatőr, Holló Dani: O.B. VII., Holló László: O.B.II.

Balról jobbra: I. kép: Lepés Imre: amatőr, Holló Dani: O.B. VII., Holló László: O.B.II.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogy fest a tavalyi év éremtermése?

– 7 korosztályban versenyeztetünk. A hazai rangsorban évek óta ott vagyunk a 9-11. hely környékén. Ez tavalyi évben 1800 pont körüli eredményt jelentett, ebben benne van az országos bajnokságokon és a csapat-, és nemzetközi versenyeken szerzett pontjainak az összessége.

Lőrincz Renáta elsőéves juniorként U23-as országos bajnok lett úgy, hogy ebben a korcsoportban koránál 5 évvel idősebbekkel is megmérkőzött. Véleményem szerint 2020 környékére olimpikon válhat belőle. Ő mindenféleképp reménység. Jövőre remélem, hogy a korosztályos EB-re is ki fog jutni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milyen fizikai és milyen pszichikai felkészültséget igényel ez a sportág?

– Mint bármelyik küzdősporthoz. Fizikailag és pszichikailag is kiemelkedőnek kell lenni, de tudjuk miből áll össze a torta. Gének és kemény munka.

 

Milyen szervezeti keretek között edzetek?

– A Kecskeméti Judo Klub (KJC) már az alapítás évében, 2008-ban „beszállt” a KESI-be. A KJC-KESI-be nagyjából 80 gyerek jár és ennek 1/3-a országos szinten versenyez.

Alapszabályunk, hogy az él-, és a tömegsportot egyaránt űzzük. Az utánpótlásnál pusztán a mozgás a cél. Később, ha ebből kinő a gyerek, akkor törekszünk rá, hogy élsportolót faragjunk belőle.

A KESI-ben 5-6 éves kortól vállaljuk be a gyerekeket 1 hónap próbaidővel, eddig az edző eldönti, hogy el tudja-e végezni a gyerek a közösségi munkát.

Az év minden hétvégéjére jut egy versenyünk.

Bázisaink Vásárhelyi Pál Általános Iskola, itt Nagysolymosi Tibor az edző, a Magyar Ilona Általános Iskolában Kerekes Sándor, illetve a hetényi Móricz Zsigmond Általános Iskolában én edzem a gyerekeket, valamint a Bóbis Gyula Edzőcsarnokban Kiss Endre és Nagysolymosi Tibor óráit lehet látogatni.

Nagyon jónak tartom, hogy a Kecskeméti Sportiskolán belül a sportágak közelítenek egymáshoz. Ehhez szeretném hozzátenni, hogy minden szakosztályból szeretettel várom az érdeklődő sportolókat edzőkkel együtt az otthoni „Sojka-körön” egy vasárnapi edzésre 10.00-12.00 óra között. Keressenek bátran!

Kiss Endre edző

Sárkány Dávid, Földvári Márk: amatőrök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ifjú reménységek:

Bodzsár Béla (11 éves, bronzérmes magyar bajnok, diák B)

„A célom, hogy mindenkit odavágjak a tatamira és majd valamikor felnőtt koromban világbajnok szeretnék lenni. Példaképem Tóth Krisztián és Ungvári Miklós.”

Jaksa Ákos (11 éves, ezüstérmes magyar bajnok, diák B)

„A célom, hogy a legjobban hozzam ki magamból. Példaképem Tóth Krisztián”

Jaksa Ákos és Bodzsár Béla

 

 

 

Kategória: Archív, Judo, Úszás