OGYB Döntő Kecskeméten

OGYB Döntő Kecskeméten

Az esélyeknek megfelelően indult Dr. Kotsis Attiláné Országos Gyermek Bajnokság és Tatár Mihály Országos Gyermek Bajnokság Kecskeméten, a Rákóczi István Sportcsarnokban. Az eseményről napi bontásban készültek értékelők.

1.nap

A fiúk mezőnyében az A (Kecskemét, Dunaferr, Kazincbarcika) és a B (Szolnok, Debrecen, Kaposvár) csoportban is a vártnak megfelelő eredmény született. Az A csoportban a Kecskemét mindkét ellenfelét három sima szettben múlta felül, a második helyért zajló meccsen a Dunaferr döntő szettben győzte le a Kazincbarcikát, így előkelőbb helyről várhatják a keresztjátékot a dunaújvárosiak.A másik hármasban a Szolnok hat játszmából egyet engedélyezett ellenfeleinek, a második helyen pedig a Kaposvár végzett jobb adogatásfogadásának köszönhetően, tehát Debrecen – Dunaferr és Kaposvár – Kazincbarcika összecsapásokat rendeznek a továbbiakban.

A lányoknál a Nyírsuli, Vasas, Eger trió mérkőzései rendkívül szoros eredménnyel végződtek. A Vasas szerezte meg az első helyet, miután egy teljesen sima döntő szettben (15:3) fektették két vállra az Eger együttesét, míg a Nyírsuli ellen már könnyen ment a játék a budapestieknek, három játszmás győzelmet arattak. Az Eger-Nyíregyháza összecsapás végig kiélezett játékot hozott, ám az ötödik szettben jobban koncentráltak a hevesiek, így megszerezték a második helyet. Az Újpest, Kecskemét, Békéscsaba csoportot a csabaiak uralták, a Kecskemétet három szettben, míg az Újpestet négy játszmában gyűrték le. Az Újpest – Kecskemét találkozón a fővárosiak bírták jobban a játszmák végét, így ők játszhatnak a Nyíregyháza csapatával, míg a másik ágon Kecskemét – Nyírsuli meccset rendeznek.

 

 

 

 

2. nap

A középdöntők küzdelmei során fiú vonalon a Debrecen a fontos pillanatokban rendre jobban koncentrált a Dunaferrnél, így 3-0-ás győzelmet arattak a hajdú-bihariak. A Kaposvár ugyancsak három szoros játszmában múlta felül a Kazincbarcika gárdáját, ezzel ők is bejutottak az elődöntőbe.

A lányoknál szorosabb összecsapásokat hozott a keresztjáték, a csoport 3. Nyíregyháza kis meglepetésre 3:1-es sikert aratott az Újpest ellen. A budapestiek remekül kezdték a mérkőzést, ám az első szett megnyerése után semmi sem jött össze a lila-fehéreknek, így a következő három játszma  nyíregyházi fölényt és egyben győzelmet hozott.A házigazda Kecskemét kissé enerváltan kezdte az Eger elleni mérkőzést. Az alföldiek csak 0:2-nél eszméltek fel egy szett erejéig, ám ez kevés volt az elődöntőbe kerüléshez, az Eger jobb center teljesítményének köszönhetően megérdemelten jutott tovább.

Az elődöntőkben sem borult a papírforma egyik vonalon sem, a Szolnok – csakúgy – mint a pénteki napon, magabiztos diadallal biztosította be az érmet városának. A Debrecen állóképessége szettenként vállt egyre gyatrábbá ellenfelénél. A Kecskemét sem tétlenkedett, az első játszmában mindössze két pontot engedélyezett a Kaposvárnak. A hazaiak a továbbiakban sem engedték közel a somogyiakat, így Kecskemét – Szolnok mérkőzés dönt az aranyérem sorsáról.

A lányoknál is a vártnak megfelelő eredmény született, a Nyírsuli nem tudta folytatni bravúros szereplését, a Vasas három játszmában állította meg a piros-fehéreket. A Békéscsaba a jó kezdés után kicsit megingott, de a negyedik szettben már visszaállt a rend, ezzel eldőlt: ők mérkőzhetnek meg a budapestiekkel a döntőben.

 

3.nap

Óriási küzdelemben a fiúknál a Szolnok, a lányoknál pedig a Vasas szerezte meg az aranyérmet a Dr. Kotsis Atilláné Országos Gyermek Bajnokság és Tatár Mihály Országos Gyermek Bajnokság döntőjében.

A harmadik napra már nagyrészt megtelt a lelátó az Árpádvárosi Sportcsarnokban, Kecskeméten. A pár száz fős nézősereg jelenléte a helyosztóknak szólt, az utolsó napon az 5-6., a 3-4., és az 1-2. helyekért mérkőztek meg a csapatok.

 

Fiúk

DVSI-Dunaferr SE – Vegyész RC Kazincbarcika 3:2 (26:24, 25:15, 21:25, 23:25, 15:3)

Fiú vonalon az 5. helyet a Dunaferr gyűjtötte be. A dunaújvárosiak az első két játszmát simán hozták, ezt követően viszont elbízták magukat. A döntő szettben végül sikerült magukra találniuk, így meg is nyerték a mérkőzést a Kazincbarcika ellenében.

 

DEAC – Kaposvári Röplabda Akadémia 3:0 (25:10, 25:13, 25:12)

A bronzcsata teljesen megérdemelt, sima debreceni győzelmet hozott. A hajdú-bihariak mind három játszmát több mint tíz ponttal nyerték, így egy órán belül végeztek mérkőzésükkel.

 

Szolnoki Főiskola RKSI – Kecskeméti Sportiskola 3:1 (25:23, 25:21, 23:25, 25:23)

A házigazda vereségével végződött a fiú gyermek OGYB döntője. A kecskemétiek az első szett elején küszködtek a lámpalázzal, később aztán sikerült ritmust váltaniuk, ám már nem tudták ledolgozni az 5-6 pontos hátrányukat a játszma végére (25:23). A második szettben fej-fej mellett haladtak a csapatok, a fontos pontoknál viszont a Szolnok koncentrált jobban, így az elsőnél nagyobb arányban kerültek egy játszmányira a bajnoki címtől (25:21). Ezt követően sikerült megújulniuk a hazaiaknak, a népes kecskeméti szurkolótábor amolyan 7. emberként hajszolta bele a csapatot a harmadik szett megnyerésébe (23:25). A negyedik játszma vége felé elhúzott két ponttal is a Kecskemét, végül azonban remek lecsapásainak köszönhetően mérkőzéslabdához jutott a Szolnok, és ki is használta azt, így elhódították a tisza-partiak a házigazda elől a bajnoki címet (25:23).

Bodonyi Ákos, Szolnok vezetőedzőjének értékelése:

Egy nagyon szoros, és rendkívül színvonalas mérkőzésen vagyunk túl. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, igazi csapatmunka volt amit a mai nap elértünk. Kicsit meg vagyok hatódva, hiszen ezekkel a srácokkal harmadik osztályos koruk óta dolgozom együtt és játékosaim most már megértek arra, hogy higgadtak maradjanak a döntő szituációkban, és begyűjtsék a bajnoki címet.

Nagy Péter, Kecskemét vezetőedzőjének értékelése:

Rosszul indítottuk a találkozót, és sajnos a harmadik szettbeli fellángolás sem tartott ki a találkozó végéig. Sok könnyű hibát vétettünk mind támadásban mind pedig védekezésben, ilyen hibákat egy döntőben egyszerűen nem engedhetünk meg magunknak, és sajnos rá is fizettünk erre. Gratulálok a Szolnok megérdemelt sikeréhez.

 

VÉGEREDMÉNY

1. Szolnoki Főiskola RKSI

2. Kecskeméti Sportiskola

3. DEAC

4. Kaposvári Röplabda Akadémia

5. DVSI-Dunaferr SE

6. Vegyész RC Kazincbarcika

Csapatuk legjobbjai:

 • Horváth Máté (DEAC)
 • Csizmadia Tamás (DVSI-Dunaferr SE)
 • Szabó Bence (Kaposvári Röplabda Akadémia)
 • Fazekas Gábor (Kecskeméti Sportiskola)
 • Bakos Bálint (Szolnoki Főiskola RKSI)
 • Varga Amadé (Vegyész RC Kazincbarcika)

Legjobb edzők: Bodonyi Ákos (Szolnoki Főiskola RKSI)

Legértékesebb játékos (MVP): Fülöp Péter (Szolnoki Főiskola RKSI)

Egész évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó kecskeméti játékos: Szabó Márton

 

Lányok

UTE – Kecskeméti Sportiskola 3:2 (25:21, 25:27, 25:6, 20:25, 15:10)

A lányok mezőnyében az ötödik helyért az Újpest és a Kecskemét együttese küzdött meg egymással.A kezdeti nyomást nem viselte jól a házigazda, végül kijöttek a hullámvölgyből, sikerült kiegyenlíteniük az alföldieknek 2:2-re.Következett a döntő játszma, ahol a fontos pontokat az Újpest szerezte meg, így 5:10 arányban behúzták az ötödik szettet és az ötödik helyet a lila-fehérek.

 

Nyírsuli – EVSI 3:2 (20:25, 21:25, 25:7, 25:14, 15:11)

A bronzmeccsen a Nyíregyháza és az Eger feszült egymásnak. Az egriek uralták az összecsapást egészen a harmadik szett elejéig, ezután viszont feltámadt a Nyírsuli, és 10-15 pontos szettbeli különbségekkel harcolta ki a döntő játszmát. A hevesi hullámvölgy csak nem akart megszűnni, így 15:11 arányban, 0:2-es fordításról szerezte meg a bronzérmet a Nyíregyháza gárdája.

 

Vasas Óbuda – Békéscsabai RSE 3:2 (25:17, 22:25, 25:18, 20:25, 15:9)

Az elmúlt tíz év női döntői 90%-ban Vasas – Békéscsaba párharcot hoztak, ez a 2014-es esztendőben sem volt másképp. A csapatok meccs eleji izgulásából a Vasas kerekedett ki jobban, ám rákapcsolt a Békéscsaba is, gyorsan 1:1-re alakították az állást. A Vasas újra magához ragadta az előnyt, de a Békéscsaba kiegyenlített, így következett is a mindent eldöntő 5. szett. A csabaiak az első 9 pontig remekül játszottak, ám ezt követően érezhető volt a stressz a lila-fehérek oldalán, ami megpecsételte a találkozó hátralévő sorsát, a Vasas lett a 2014-es női bajnok!

Halász Márta, Vasas vezetőedzőjének nyilatkozata:

Mindkét csapat nagyon hullámzóan játszott, úgy érzem, az egységesebb játék volt a bajnoki cím kulcsa. Nem is tudnék kiemelni senkit a játékosaim közül, 6 olyan emberem van, aki nagyon hasonló teljesítményre képes, így nem voltak olyan posztok, amin gyengélkedtünk volna, és a blokkjaink is jól működtek.

Nagy Attila, Békéscsaba vezetőedzőjének nyilatkozata:

Egy tipikus lánydöntőt láthattunk, ellentétes előjelű szettekkel. Az első és a harmadik szettben mi játszottunk nagyon gyengén, a másodikban és a negyedikben a Vasas. Végül jött a döntő szett, ahol 5-ig jól röplabdáztunk, majd a remegés miatt több olyan hibát is elkövettünk, amit kihasznált a Vasas. Nem vagyok elégedetlen, hiszen játékosaim közül sok a 2000-res születésű, így jövőre is minden bizonnyal szerepelni fognak OGYB döntőn. Nyert a jobb, megérdemelten győzött a Vasas, gratulálok a fővárosiaknak! (Szeitz Gergő).

 

VÉGEREDMÉNY

1. Vasas Óbuda

2. Békéscsabai RSE

3. Nyírsuli

4. EVSI

5. UTE

6. Kecskeméti Sportiskola

Csapatuk legjobbjai:

 

 • Petrenkó Brigitta (Békéscsabai RSE)
 • Benedek Réka (EVSI)
 • Felföldi Eperke (Kecskeméti Sportiskola)
 • Tóth Fruzsina (Nyírsuli)
 • Hoque Fanni (UTE)
 • Papp Dóra Lujza (Vasas Óbuda)

 

Legjobb edzők: Halász Márta (Vasas Óbuda)

Legértékesebb játékos (MVP): Németh Anett (Vasas Óbuda)

Egész évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó kecskeméti játékos: Kökény Petra

 

Köszönjük a szervezők és a csapatok egész éves munkáját!

Gratulálunk az eredményekhez!

Hajrá KESI!!!

Kategória: Archív, Röplabda