Nagysolymosi Sándor: alapítóként léptünk be a KESI-be

Nagysolymosi Sándor: alapítóként léptünk be a KESI-be

A Kecskeméti Judo Club (KJC) a kezdetektől fogva alapítóként lépett be a Kecskeméti Sportiskolába (KESI), mert rájöttünk, hogy szakmailag is sokat jelent nekünk az, hogy a sportiskola keretei között dolgozhatunk – mondta a hazai dzsúdóban fogalommá vált Nagysolymosi Sándor, a KJC elnöke, egyben a klub és a KESI vezetőedzője.

GALÉRIA!

Ennek a jövedéke tulajdonképpen a Szabó Csaba U23-as korosztályban elért Eb ezüstérme, hiszen ő a kezdetektől fogva a Sportiskola keretein belül dzsúdózott, de még csak jövőre indulhat a felnőttek között – hangsúlyozta a vezetőedző.

Fontosnak nevezte, hogy Szabó Csaba október elején a Tel Avivban elért ezüstérme után jövőre már a felnőttek között szerepelhet és megcélozhatja a tokiói olimpiát.

A vezetőedző kiemelte, hogy versenyzőjének még van másfél éve a felkészülésre a kvalifikáció kezdetéig, ugyanis dzsúdóban kettő év a kvalifikáció időszaka. Jövőre indulhat a felnőtt Európa bajnokságon és a felnőtt világbajnokságon is, amely ráadásul Budapesten lesz. Ez nagy szó, hiszen az elmúlt negyven évben nem volt ilyen. Ez nagy elismerése a sportágnak.

A Sportiskola keretein belül 85 fő dzsúdózik, a KJC-nek 186 fő regisztrált versenyzője van, valamint az egyéb, nem önkormányzati iskolai foglalkozásokon résztvevő dzsúdósaink száma 30-40 fő között van.

Általában 250-300 közötti az a létszám, akiket éves szinten mozgatunk, ezeknek a többsége az amatőr sportoló, akik 2-3 edzésre járnak csak hetente – avatott be a részletekbe.

Elmondta, hogy a klubnak 50 fős igazolt versenyzői állománya van a Szövetségnél bejegyezve. A regisztrált és az igazolt között az a különbség, hogy az igazolt versenyzők licenccel rendelkeznek, és részt vehetnek az országos versenyeken. A regisztráltak csak a régiós versenyeken indulhatnak, de nekik nincs is olyan felkészültségük, ami egy komoly versenyen történő induláshoz kell.

Ahhoz, hogy valaki ifiben egy országos versenyen elinduljon, és ott érem közelbe kerüljön, ahhoz kell a heti 5-6 edzés – mondta, hozzátéve, hogy úgy döntöttek, hogy aki legalább heti négy edzésen részt tud venni, az versenyezhet, mert ha valakit felkészületlenül elvinnének versenyre, azt komoly sérülésveszélynek tennék ki.

Tíz korosztályban versenyeztetnek, öt edzőjük van. Név szerint Horváth László, Kerekes Sándor, Kiss Endre, Nagysolymosi Tibor és Nagysolymosi Sándor. A kondicionáló edző az egyik volt tanítványa, Barcsik László.

Nagysolymosi Sándor örömmel sorolja csak az utóbbi években sikeresen szerepelt versenyzőit: Lőrincz Renáta, aki ifjúsági Eb 5. helyezett volt, Fogasi Gergő, aki 2015-ben volt U23 Eb bronzérmes, Szabó Csaba, aki most nyert Eb érmet. Mellettük Cseh Márk junior és U23-as országos bajnok.

A csapatbajnokságokon is szoktak indulni, 2015-ben ez első osztályú csapatbajnokságon ezüstérmet szeretek.

A kecskeméti dzsúdó szempontjából fontosnak nevezte, hogy akik a KESI-ből kiöregednek, azok a KJC-nél versenyeznek tovább. A nagy klubok szívóhatása erős, mert Lőrincz Renáta, aki ifjúsági világranglistát is vezetett, a fővárosban jár egyetemre, az UTE-ben folytatja versenyzői pályafutását.

Nagyon örülnék annak, ha Kecskeméten is lenne az Egyetemen egy-két olyan kar, ami még vonzóbbá tenné a várost, mert akkor az élversenyzőink nem mennének el – gondol a közeli jövő újabb lehetőségére.

2017. január 28-án hetedik alkalommal rendezik Kecskeméten az első osztályú felnőtt országos bajnokságot. Ez is egyfajta rang a magyar dzsúdóban, hogy a KJC-re bízták a legnagyobb hazai verseny megrendezését.

 

Nagysolymosi Sándor

„Elsődleges feladatomnak mindig azt tekintettem, hogy jó közösséget formáljak. Az edzéseken kb. 50 fő vesz részt. Ezt nem csak a konkrét szakmai munkával lehet elérni, hanem egyéb, csapat-összeszoktató, családi rendezvényeket is tartunk. A szemétgyűjtésen át a közös főzésekig minden benne van. Például nyaranta megrendezzük a családi homokvárépítő bajnokságot. Ezen túl minden vasárnap 10-től 12-ig várom az általam kifejlesztett Sojka-körön a versenyzőimet és a szüleit is egy kis közös mozgásra. Ott 800 méteres futópálya, és egy kondicionáló park áll rendelkezésére a vendégeimnek. Ez a szarkási két hektáros erdőmnek a ház körüli részén van felépítve.”