Komáromi edzőtábor

Komáromi edzőtábor

A KESI 2005-2006-os születésű csapata (13 játékos) Komáromban edzőtáborozott 2016. augusztus 16. és 20. között.

A tábor helyszíne egy gyönyörű halastó körül kialakított szabadidőközpont-kemping volt, ahol faházakban illetve sátorban voltunk elhelyezve.  Napi háromszori étkezés a központ éttermében volt biztosítva.


A komplexum területén élmény- és termálmedencék, csúszdák, játszótér, valamint egy 33 méteres úszómedence szolgálja a sportolni, kikapcsolódni vágyó látogatók kényelmét.

A körülmények ideálisak a zavartalan edzőtáborozáshoz, mind az edzések, mind a szabadidő eltöltése vonatkozásában.


A komarnoi, 2004-es születésű csapat Gergely Mihály edző vezetésével szintén ugyanitt, ebben az időszakban táborozott, így lehetőség nyílt edzőmeccsek játszására is.

Csapatunk a 2016-2017-es bajnoki szezonra történő felkészülést július 25-én kezdte meg. A napi két alkalommal megtartott foglalkozások (szárazföldi edzésekkel, futással kiegészítve) a játékosok állóképességének, kondicionális állapotának fejlesztését szolgálták elsősorban. Ennek megfelelően nagy terjedelmű, alacsonyabb intenzitású edzésekre került sor, kiegészítve labdás, technikai feladatokkal. A három hétig tartó, itthoni, mind fizikailag, mind mentálisan fárasztó, kimerítő terhelés után minden szempontból hasznos volt a környezetváltozás. Inspiráló volt a sok új inger, a gyerekek nagy lelkesedéssel, odaadással, fegyelmezetten végezték az edzéseket. Kihasználva a számunkra biztosított lehetőségeket reggel 8-tól 10 óráig a szabadidőközpont 25 méteres, fűtött vizű medencéjében úszóedzéseket végeztünk, amely tartalmazott technika javítását, valamint állóképesség fejlesztését szolgáló feladatokat egyaránt. A szárazföldön megtartott foglalkozások futásos és gimnasztikai gyakorlatokból álltak. Kora este, fél 6-tól fél 8-ig a 33 méteres, két, nagy méretű kapuval ellátott, meglehetősen hideg vizű medencében zajlottak az edzések. Egy órás, rövidebb távú úszásból, labdás technikai elemek gyakorlásából állt az első rész, melyet három alkalommal kétkapuzás követett.  Az edzőmeccsek során a csapat számára eleinte szokatlan volt, hogy a kiállítások során a kiállított játékos nem tért vissza azonnal, és az emberelőnyös helyzeteket többször is újrajátszottuk. Ugyanakkor nagyon hasznos, hogy így alkalom nyílt az emberelőny-emberhátrány szituációk gyakorlására, melyet ennek a korosztálynak is el kell sajátítania, függetlenül attól, hogy a versenykiírás nem igen enged teret a helyzetek megjátszására (azonnali visszatérés). A gyerekek alkalmazkodtak a szabályokhoz, fokról fokra javult a játékuk, nagy különbséggel kerekedtek felül ellenfelükön.


Augusztus 20-án Komarno termálfürdője adott otthont a 2004-ben születettek részére kiírt nemzetközi tornának, melyen négy csapat, a szlovák Nováky, a Komarno, a Tatabánya és a KESI vett részt. Minden együttes 3 mérkőzést játszott, rövid pályán, kis kapura, 3-as labdával. A negyedek 6 percesek voltak. A szabályok részben eltértek az itthon megszokottól: 30 másodperces támadóidővel, 20 másodperces kiállítási idővel, negyedenkénti időkérési lehetőséggel. A zónázás megengedett volt.

Csapatunk első meccsét a házigazdával játszotta. A Komarno gárdáját ez alkalommal erősítette Gergely Marci (olimpiai bajnokunk, Gergely István fia), aki elképesztő fizikai adottságaival, tudásával magasan a teljes mezőny fölé nőtt. Játékosainknak esélyük nem volt arra, hogy tartsák, centerként, de szinte minden poszton megállíthatatlan volt. Nem találtuk semlegesítésének ellenszerét, bár próbáltunk elé behúzódva is védekezni. Három és fél negyeden át volt vízben, ezalatt 8 gólt lőtt, eldöntve a mérkőzést. Mintha Kis Gábor vízbe szállna egy serdülő meccsen… Abban a pár percben, amikor pihent, mi voltunk fölényben, gólokat is szereztünk.

A korosztályos bajnok Tatabánya ellen a komoly ellenállásra sem volt esélyünk, de ez összes ellenfelükre elmondható, tönkreverve a mezőnyt lettek a végén tornagyőztesek. Nem egy súlycsoport…

A Nováky ellen, közvetlenül a Tatabánya után lejátszott mérkőzésünket tartom a sorozat (számunkra) csúcspontjának. Bár az erősebb, idősebb játékosokból álló gárdától 13:7-es vereséget szenvedtünk, tetten érhető volt a csapat fejlődése az első meccshez képest. Javult a védekezésünk, kevesebb helyezkedési hibánk volt, pontosabban passzoltunk, lefordultunk, felismertük a helyzeteket, feljavult kapusunk teljesítménye, végig becsülettel küzdöttünk, hajtottunk.

Végül negyedik helyen végeztünk. A kupa összességében  nagyon hasznos volt, jól szolgálta a felkészülést. Lehetőséget kapott az edzőtáborban részt vevő összes játékos, hogy „éles” körülmények között is kipróbálja magát.

 


Összefoglalva: mind a tábor, mind a torna rendkívül sikeresnek minősíthető. A szakmai szempontokon túl a csapategység fejlesztését is kiválóan segítette. A gyerekek jól érezték magukat, csapatként viselkedtek szabadidejükben és a közös programokon is (komarnoi kirándulás, foci). A folyamatosan jelen lévő edzőpartner, a mérkőzések, az egészséges versenyszellem kialakulására is jótékony hatást gyakoroltak. Elismerés illeti a fiúkat helytállásukért, kitartásukért, küzdőszellemükért és fegyelmezettségükért. A néhány napos „összezártság” során óhatatlanul felmerülő kisebb konfliktusok is kezelhetőek voltak, nem befolyásolták az edzőtábor hangulatát.

 

Jánosi István

Kategória: Archív, Úszás