Fodor Miklós és az asztalitenisz szakosztály

Fodor Miklós és az asztalitenisz szakosztály

Fodor Miklós neve a 80-as évek közepe óta forr egybe az asztalitenisszel Kecskeméten. 2009 óta pedig a Kecskeméti Sportiskola asztalitenisz szakosztályának vezetőedzője. Életének nagy részét a Széchényi tér 11. szám alatt tölti, ahogy ő nevezi a „főhadiszálláson” és gyerekek százait tanította már meg a sportág fortélyaira. A Jónyer, Klampár, Gergely trió hatására kezdett el pingpongozni és a mai napig a kecskeméti sportélet tevékeny résztvevője.

 

 

 

 

Mikor lettél a sportág szerelmese? Mi inspirált arra, hogy asztalitenisz edző legyél?

Budapesten születtem és 14 évesen, mikor a Jónyer, Klampár, Gergely trió a csúcson volt, néztem a tévét és az ő hatásukra kezdtem el asztaliteniszezni. Ezt követően a Csepel SC-ben NB1-ben szerepeltem.

Később körvonalazódott, hogy az edzői pálya a nekem való, így elvégeztem az edzőit és segédedzőit. Az ESMTK-ban kezdtem edzőként dolgozni, majd megnősültem. A feleségem is asztalitenisz edző volt. Akkoriban ide, Kecskemétre kerestek edzőt és játékost is és így 1986.09.10-én költöztünk a hírös városba.

Ez az épület a Széchenyi tér 11. szám alatt, ahol most is edzünk, már akkoriban is megvolt úgy, mint a Kecskeméti Spartacus Sportkör is. A Kecskeméti Sportiskola megalakulásakor pedig azonnal tagok lettünk 1 női és 3 férfi csoporttal. Ebből a női csoport időközben kivált.

A Kecskeméti Sportiskola a működésben segít, adminisztrációs háttértámogatást ad, valamint fizeti a nevezési díjakat. Sajnos számunkra itt, a Széchenyi sétányon nem adott az ingyenes létesítményhasználat, ezért a közterhek kifizetése jelenti számunkra a legnagyobb anyagi terhet.

 

Fodor Miklós a KESI asztalitenisz szakosztályának vezetőedzője

Fodor Miklós a KESI asztalitenisz szakosztályának vezetőedzője

KESI asztalitenisz szakosztály

 

 

Mennyi időt töltesz az asztalitenisszel hetente?

Hétköznap reggel fél 8-tól este 6-ig itt vagyok, valamint hétvégéken versenyekre megyünk a gyerekekkel. A szakosztályban hárman dolgozunk edzőként, Dékány Ferenccel és Nyúl Zsolttal. Szerencsére gyerek rengeteg van, de sajnos edzőből hiány van. Jelenleg is elkötelezett edző(ke)t keresünk, de sajnos nem találunk. Nem tűnik vonzónak ez a pálya, mert nagyon munkaigényes ez a sportág, ennek ellenére bízunk benne, hogy tudjuk növelni az edzők számát és találunk megfelelő embert a csapatba.

Tóth Bene, serdülő csapat ezüstérmes, 2014 Szabó Dániel, serdülő csapat ezüstérmes, 2014. Nyúl Zsolt edző

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan működik a KESI asztalitenisz szakosztálya a mindennapokban?

A Spartacus Sportkör és Közösségi Tér a KESI asztalitenisz szakosztályával együtt utánpótlás-neveléssel foglalkozik. Ez itt a főhadiszállásunk, a „Spartacus Sportcsarnok”. Ezenkívül jelen vagyunk a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskolában, a Móra Ferenc Általános Iskolában, a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolában és a Béke Általános Iskolában is.

A gyerekeket mi nem korosztályokra bontjuk, hanem tudás szerint „osztályozzuk”. Idén készülünk indítani egy kezdő csoportot 7-9 éveseknek. Ez heti egy edzést jelent. Itt a cél az, hogy tehetséges gyereke(ke)t találjunk. A heti egy edzés azért indokolt, mert a szülők számára is összeegyeztethetőbb a tanulással.

Arany János Általános Iskolából heti egyszer jönnek hozzánk 1. osztályos gyerekek és én tartom nekik a testnevelés órát. Itt az asztalitenisz alapjaival, a labdával és ütővel ismerkedünk. Minden évben december hónapban tartunk egy bemutatót is. Aki kedvet kap ezáltal a pingponghoz, az járhat a kezdő csoportba, de a fent felsorolt iskolákban is van lehetőség a sportág kipróbálására. A bemutatókat követően mindig rengetegen kezdőnk van, de a lemorzsolódás folyamatos.

Szabó Petra, a 2014-es Diákolimpia 1. és 2. kategória bajnoka

Szabó Petra, a 2014-es Diákolimpia 1. és 2. kategória bajnoka

Pető Anna 11. éves korosztályban ezüstérmes, 2013.

Pető Anna 11. éves korosztályban ezüstérmes, 2013.

 

 

A nagy lemorzsolódás ellenére is biztosan vannak kiemelkedő sportolóitok, akik elkötelezettek a sportág iránt. Kik a legkiemelkedőbbek?

Tóth Bence, Mezei Levente és Szabó Dániel tavaly tavasszal Budapesten a serdülő csapatbajnokságon ezüstérmes lett, de a fiúk már korábban is számos szép eredményt értek el. Idén pedig a fiatalok kiemelkedő eredménye volt, hogy Budapesten az ifjúsági csapatbajnokságon 5. helyen végeztek.

Pető Anna Karina a sportág egyik tehetsége, aki még 2013-ban az újonc leány 11. éves korosztályban 2. helyezést ért el.

Szabó Petra, az Arany János Általános Iskola tanulója, a Bács-Kiskun Megyei és az Országos Diákolimpián 1-4. osztályosok számára rendezett bajnokságokat megnyerte, majd Országos Bajnok lett.

Olyan testvérpárunk is van, Novák Miklós és Novák Laura, akik pusztán hobbiból járnak hozzánk hetente többször is. Egyszerűen csak szeretik ezt a sportágat.

Novák Miklós és Novák Laura