A sportorvos 10 +1 tanácsa szülőknek, gyermekeknek, edzőknek

A sportorvos 10 +1 tanácsa szülőknek, gyermekeknek, edzőknek

A gyermekek töretlen testi-lelki, szellemi fejlődéséhez elengedhetetlen a rendszeres mozgás, sportolás.

Előnyei nem csupán a fiatal szervezet egészséges fejlődésének biztosításában, valamennyi szerv és szervrendszer – légzés, vérkeringés, anyagcsere, mozgatórendszer – optimális működésében, de a környezeti, vagy egyéb okok miatt létrejövő stresszek könnyebb elviselésében, kedvezőbb szociális beilleszkedésben és egy egészséges önbizalom kialakulásában is megmutatkoznak.

 

 

 1. Minden gyermek legalább napi 60 percet töltsön el szabadban való játékokkal.
 2. A képernyő elött töltött idő (TV, video, video játékok, stb.) ne legyen több 60 percnél.
 3. A szülők mutassanak jó példát sportos, aktív életmódból.
 4. A szülők serkentsék az iskolát arra, hogy a gyermekek vonzóbb, jobb testnevelésben részesüljenek.
 5. A gyermekek iskolán kivüli, vagy iskolai órák utáni mozgásprogramja legyen változatos, tartalmazzon minél több fajta sportmozgást.
 6. Ha a gyermek túlsúlyos, vagy kövér igen fontos, hogy rendszeresen mozogjon,azonban legalább fél évente ellenőrizze orvos és tanácsos dietetikussal való konzultáció is.
 7. Versenyszerű sportolás kezdetekor feltétlenül szükséges sportorvosi vizsgálat annak eldöntése céljából nincs-e valamilyen sportolást kizáró szervi elváltozás.
 8. A versenyzés körülményeit a gyermek korának megfelelő korcsoport előírásai szabályozzák. A gyermekek edzéseit gondosan kell megtervezni, időtartamuk rövidebb, mint a felnőtteké.
 9. A pubertás kora elött nem ajánlatos versenyszerű súlyemelés, vagy hosszútáv .futás
 10. Helyesen táplálkozó gyermekek általában nem szorulnak táplálékkiegészítőkre, ha valamilyen okból mégis sor kerülne használatukra ajánlatos sportorvossal, vagy dietetikussal való megbeszélés.
 11. A legfontosabb: olyan sportot űzzön a gyermek, amely számára örömöt jelent!

(www.sportorvos.hu)